MP intervju: Jure Lampe – Mobili

Bluetooth SIG, svetovna organizacija, ki združuje preko 20.000 podjetij, ki se ukvarjajo z bluetooth tehnologijo, je aplikacijo SenseView, ki je delo slovenskih razvijalcev iz podjetja Mobili, izbrala za aplikacijo meseca!
MP intervju: Jure Lampe - Mobili

SenseView je aplikacija meseca!

Bluetooth SIG, svetovna organizacija, ki združuje preko 20.000 podjetij, ki se ukvarjajo z bluetooth tehnologijo, je aplikacijo SenseView, ki je delo slovenskih razvijalcev iz podjetja Mobili, izbrala za aplikacijo meseca!

Svetovna organizacija Bluetooth Special Interest Group (Bluetooth SIG), ki nadzira razvoj standardov bluetooth, na svoji spletni strani enkrat mesečno izbere najboljšo aplikacijo, ki deluje preko bluetooth tehnologije. Tokrat je laskavi naziv prejela aplikacija SenseView, ki jo je v razvojnem okolju Mobilis razvila ekipa 12 slovenskih razvijalcev iz podjetja Mobili.

O uspehu mladega visokotehnološkega podjetja, ki že od leta 2008 deluje na področju mobilnih biosenzorskih rešitev, mobilne medicine ter mobilnega zajema podatkov na področju športa, varnosti in izobrazbe, in ki je na omenjenih področjih celo eno izmed vodilnih v svetovnem merilu, smo kontaktirali Jureta Lampeta, izvršnega direktorja v podjetju Mobili.

Aplikacija SenseView je prepričala vodilne strokovnjake na področju bluetooth tehnologije, da so jo izbrali za najboljši izdelek meseca. Pojasnite nam, kaj SenseView pravzaprav je in čemu služi?  

SenseView je prikaz možnosti našega razvojnega okolja Mobilis. Osnovni problem razvijalcev aplikacij za odčitavanje parametrov, ki se uporabljajo v izredno hitro rastočem segmentu (bio) senzorskih rešitev in raziskovalcev, ki analizirajo tako zbrane podatke je, da ima vsaka kombinacija senzor/sprejemna naprava svojo aplikacijo, ki deluje po specifičnih standardih. 

Poleg tega se v današnjem času večinoma pojavljajo zahteve po mobilnem zajemu podatkov in s tem povezanim zajemom podatkov preko mobilnega (pametnega) telefona. Tega se zavedajo tudi proizvajalci senzorjev, ki so v zadnjih letih razvili veliko količino različnih mobilnih senzorjev, ki pa večinoma uporabljajo njim lastne protokole in rešitve, le redki pa se prilagajajo standardom.

SenseView je bil med drugim tudi finalist letošnjega 8. Slovenskega foruma inovacij!

Vsakodnevno se pojavljajo nove ideje o mobilnih aplikacijah, ki rešujejo probleme s področja zdravstva, skrbi za ostarele, športa, dobrega počutja, logistike, transporta in raziskav. Večina teh mobilnih aplikacij se mora zavedati zunanjega sveta, zato uporabljajo različne senzorje. Običajno pa se veliko dobrih idej ustavi pri osnovnem problemu: povezavi, zajemu, prikazu, kripciji in sinhronizaciji zbranih senzorskih podatkov.

Kaj je glavna dodana vrednost Mobilis orodja?

Glavna dodana vrednost Mobilis orodja je v prihranku časa in veliko nižjih stroških razvoja ter v tem, da se razvijalci lahko posvetijo delu, ki ga poznajo, ne pa ukvarjajo z priključitvami različnih senzorjev in problemi, kako pridobiti senzorske podatke. Razvijalci bi potrebovali modul, ki bi ga vgradili v svoje aplikacije in bi omogočal kompletno funkcionalnost delovanja s senzorji, dodali pa bi svoj scenarij in uporabniški vmesnik, napredni uporabniki in raziskovalci pa platformo, s katero lahko sensorske podatke zajemajo. To omogoča naše Mobilis razvojno okolje.

Naj to prikažemo na primeru: V zadnjih letih smo imeli veliko opravka z univerzitetnim in raziskovalnim okoljem in povsod smo naleteli na enak postopek. Raziskovalna skupina je želela opraviti raziskavo, kjer so želeli zbrati veliko količino podatkov iz bio-senzorjev. Izbrali so senzor, ki ga je bilo potrebno priključiti in za to zadolžili enega ali dva (običajno doktorska) študenta, ki sta se potem nekaj mesecev ukvarjala s priklopom senzorjev in trivialnimi problemi, namesto da bi se ukvarjala s tem, kaj naj z zbranimi podatki naredita – izguba časa in denarja ter tratenje znanja in talentov.

Kje se vam je prvič porodila ideja, da razvijete produkt, kot je SenseView?

senseview2

Mobili sodeluje pri več evropskih projektih, ki se ukvarjajo z eZdravjem ali zagotavljanjem skrbi za starejše z nalogo razvoja programske opreme na pametnem telefonu, ki uporabljajo različne senzorje (npr. merilnik pritiska, EKG, glukoze v krvi, temperature, prisotnosti CO2 in podobno).

Pri delu smo kmalu ugotovili, da ne glede na to, kje se naše mobilne rešitve uporabljajo (zdravstvo, skrb za ostarele ali otroke, avtomatizacija hiš, nevarni poklici, industrijska okolja, spremljanje avtomobilov…, skratka povsod, kjer je potrebno neko senzorsko spremljanje), osnova naše rešitve ostaja enaka – nekaj sensorjev, mobilni telefon, prirejen uporabniški vmesnik (npr. drugačen vmesnik za starejše z velikimi napisi in gumbi), skrbnik.

Zato smo razvili modularno rešitev, kjer na osnovi potreb definiramo naprave za spremljanje (senzorji, tipke, pametne ure), uporabniški vmesnik in način komunikacije z zunanjim svetom.

Na tak način lahko zelo hitro pripravimo rešitev za spremljanje srčnih bolnikov na domu, ostarelih, tekačev na maratonu, profesionalnih športnikov (npr. skakalci na finalu smučarskih poletov v Planici), parametrov med vožnjo avtomobila ali pa kaj drugega.

S pomočjo Mobilis lahko pripravimo mobilno sensorsko rešitev za različne potrebe le v delu časa, potrebnem za običajen razvoj in seveda s precej nižjimi stroški.

SenseView si lahko na svojo mobilno napravo brezplačno prenesete na Google Play.

Vendar smo pri tem naleteli na problem, ker je našim kupcem težko razumeti vse možnosti, ki jih Mobilis ponuja. Zato smo razvili nekaj v celoti funkcionalnih rešitev, ki so brezplačno na voljo na Google Play marketu in prikazujejo možnosti delovanja – ena od njih je SenseView, druga pa npr. Seniors Phone. Aplikaciji izgledata popolnoma različno, a obe uporabljata sensorje in sta razviti s pomočjo Mobilis orodja.

Kdo stoji za razvojem aplikacije?

Pri razvoju in pripravi rešitve je sodelovala ekipa 12 ljudi, ki pokrivajo zasnovo, design, razvoj, podporo in trženje.

Vaši profesionalni uporabniki so proizvajalci senzorjev, pa tudi zdravstvene in športne ustanove, kot so na primer fitness klubi in rehabilitacijski centri. Koliko uporabnikov že imate?

Spremljanje smučarskih skakalcev med poleti v Planici si lahko pogledate v videoposnetku.

Rešitev se uporablja za študijo spremljanja približno 150 srčnih bolnikov na domu (Velika Britanija, Italija, trenutno postavljamo tudi sistem v Sloveniji), spremljanje bolnikov v rehabilitacijskem centru v bolnici na Nizozemskem, spremljanje treningov poklicnih gasilcev, merili smo skakalce na finalu smučarskih poletov v Planici in podobno.

YouTube

SenseView, ki je na Google Play, ima po treh mesecih malce pod 10.000 prenosov in nekaj tisoč zelo zvestih uporabnikov (povprečna ocena je 4.9/5.0), kar je za nišno rešitev velik dosežek.

Aplikacija je za prenos in uporabo brezplačna, kakšen je torej vaš poslovni model?

Preverite tudi ostale intervjuje v zavihku MP zgodbe.

SenseView in Seniors Phone na Google Play sta brezplačna, a SenseView ima tudi Profesionalno različico, kjer lahko priključite več enakih senzorjev (npr. 7 športnikov s kupom merjenih parametrov) na eno samo tablico, ki stane pod 300 € in jih spremljate v realnem času (npr. košarkaško ekipo).

Gre za neke vrste Freemium model, kjer lahko uporabnik dobi rešitev brezplačno, dodatne opcije pa plača ali pa naroči popolnoma svojo mobilno sensorsko rešitev, ki jo trži pod svojim imenom.

Več informacij o podjetju najdete na spletni strani Mobili.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
MP hub: Povezovanje Slovenije in Španije v industrijskem oblikovanju

MP hub: Povezovanje Slovenije in Španije v industrijskem oblikovanju

BigD Design & Innovation je podjetje, ki se ukvarja z industrijskim oblikovanjem. Ustanovitelj Adrian Larripa se je po študiju v Milanu vrnil na univerzo Navarra v Pamplono, kjer je začel s svetovanjem na področju industrijskega oblikovanja. Podjetje deluje deset let, v tem času pa so se specializirali za projekte LED svetil za turbine vetrnic. Z njimi sodeluje Anamarija Čuden, sicer “coworkerka” v MP hubu. Preberite več >>

Nejc Apšner: “Nobena juha ni tako vroča, kot se skuha. To je nekako osnoven recept.”

Nejc Apšner: “Nobena juha ni tako vroča, kot se skuha. To je nekako osnoven recept.”

Pred 13 leti je takoj po zaključenem študiju skočil v podjetniški svet, točneje v finančništvo. V vseh letih so se morali kar nekajkrat preoblikovati v skladu s trendi, ker če bi ostali v istem segmentu financ, jih danes ne bi bilo več, priznava. Nejc Apšner, soustanovitelj podjetja Nekster finance (zdajšnji Achilles op.a.), ki upravlja spletno platformo Nekster, pravi, da je rast podjetja potekala zelo generično. "Začeli smo z ničle, danes pa se lahko pohvalimo, da smo ena večjih slovenskih faktoring družb. Čeprav v resnici nismo več faktoring družba, ampak se pozicioniramo kot neke vrste “airbnb’ za investitorje in na drugi strani podjetja, ki jim na platformi omogočamo, da prihajajo do likvidnostnih sredstev na enostaven način." Preberite več >>

Kako vaš komunikacijski stil vpliva na vašo ekipo?

Kako vaš komunikacijski stil vpliva na vašo ekipo?

Reči, da dobra komunikacija na delovnem mestu vpliva na finančni rezultat, je resno podcenjevanje. Raziskave kažejo, da je povprečna ocenjena izguba na podjetje zaradi slabe interne komunikacije zelo velika. Preberite več >>

SparkLPG: “Program HardwareSTART je obliž na rano hardware startupov

SparkLPG: “Program HardwareSTART je obliž na rano hardware startupov

Za startup podjetja, ki razvijajo fizični produkt, je eden ključnih dejavnikov uspešnega razvoja povezovanje s podjetji iz t.i. hardware industrije. Ekipa SparkLPG, ki razvija avtoplinski sistem za novejša vozila z vbrizgavanjem tekoče faze avtoplina, se je vključila v pospeševalniški program HardwareSTART, ker bi brez podpore večjih podjetij projekt težko izpeljali, pravi direktor podjetja Simon Štrancar. Preberite več >>

Evegreen: HardwareSTART ponuja podporo močnega industrijskega partnerja

Evegreen: HardwareSTART ponuja podporo močnega industrijskega partnerja

Podjetje Evegreen razvija 100-odstotno bio-razgradljive, naravi prijazne materiale in izdelke na osnovi organskih odpadkov, ki jih proizvedejo različna industrijska in uvozna podjetja. Tako jih po eni strani razbremenijo stroškov z odpadki, po drugi pa nadomestijo del njihove ponudbe z zelenimi, inovativnimi izdelki. Do zdaj so pri ustvarjanju receptur uporabili že pšenično slamo, riževe in pšenične luščine ter odpad kave, njihov cilj pa je trgu ponuditi čim širšo paleto alternativnih produktov, ki bodo v naravi povsem razgradljivi. Ta misija jih je pripeljala tudi v pospeševalniški program HardwareSTART, ki ga v konzorciju izvajajo Dewesoft, Katapult in Zavod mladi podjetnik. Preberite več >>

Aleš Zorc, Agitron: V programu HardwareSTART dobiš več, kot pričakuješ

Aleš Zorc, Agitron: V programu HardwareSTART dobiš več, kot pričakuješ

V podjetju Agitron razvijajo napredne strojne in programske rešitve za podporo digitalizaciji fizičnih trgovin. Razvili so napravo, ki je nameščena na nakupovalni voziček in trgovcem daje podatke o gibanju kupcev po trgovini, na podlagi katerih trgovec določi postavitev artiklov in vrednost posamezne pozicije. Njihov drugi produkt pa je digitalna cenovka, ki trgovcem omogoča spreminjanje cen na daljavo, kupcu pa daje informacije o posameznem izdelku. Preberite več >>

Produkt startupa Microbium sam oceni kvaliteto vode

Produkt startupa Microbium sam oceni kvaliteto vode

Microbium je mlado podjetje, dejavno na področju detekcije in eliminacije mikrobov v industriji. Razvilo je avtomatiziran sistem za identifikacijo in štetje bakterij v vzorcih pitne vode, s tem pa omogočilo enostaven nadzor nad kvaliteto vode, brez laboratorijev in znanja mikrobiologije. Preberite več >>

Anže Miklavec: »V podjetništvu je pomembno, da si med prvimi pri zaznavanju novih trendov.«

Anže Miklavec: »V podjetništvu je pomembno, da si med prvimi pri zaznavanju novih trendov.«

Pri blagovnih znamkah EQUA in GOAT STORY gre za dve slovenski zgodbi o uspehu, ki sta plod istega podjetja. Dokazujeta, da se lahko inovativnost in težnja po stalnih izboljšavah bogato obrestujeta. Obe zgodbi sta namreč uspešni tudi v svetovnem merilu. Preberite več >>

Beesmetic – startup, ki se ukvarja z izdelavo medene kozmetike

Beesmetic – startup, ki se ukvarja z izdelavo medene kozmetike

Beesmetic je startup, ki ga sestavlja ekipa študentov. Ukvarja se z izdelavo naravne kozmetike iz čebeljih proizvodov, ki imajo zaradi bogate vsebnosti vitaminov, mineralov in antioksidantov številne pozitivne učinke na kožo. Preberite več >>

Marin Medak: “Cilje, postavljene za letošnje leto, smo konkretno presegli.”

Marin Medak: “Cilje, postavljene za letošnje leto, smo konkretno presegli.”

V začetku tega leta je Marin Medak z ekipo Gigodesign ustanovil startup Della Spina. Gre za optiko, ki ponuja kakovostna dioptrijska očala po ugodnih cenah. Posebnost je v tem, da lahko stranka tri pare očal en teden brezplačno preizkuša na domu, preden se odloči, če jih bo kupila. Kako optika posluje danes? Preberite več >>

Oznake:, , , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje