Nov MP intervju: TSstartup

Avtor — 28.09.2012
V Sloveniji je pred kratkim zaživel prvi podjetniški pospeševalnik, imenovan TSstartup, ki bo mladim podjetjem poleg infrastrukture ponujal tudi izobraževanje, pomoč pri razvoju na različnih področjih ter pri mreženju in naboru mentorjev. Predstavila sta ga Aleš Smokvina in Aleš Špetič.
Nov MP intervju: TSstartup

Nov MP intervju: TSstartup (Vir slike: sxc.hu)

Telekom je eno izmed največjih oziroma celo največje tehnološko podjetje v Sloveniji. Ideja o ustanovitvi pospeševalnika je pri Telekomu sicer obstajala že nekaj let, a se je konkretizirala šele letos v obliki podjetniškega pospeševalnika TSstartup.

Kaj pravzaprav boste, poleg infrastrukture, še nudili mladim podjetjem?

Aleš Smokvina: “TSstartup je program, ki bo, poleg “comodity” infrastrukture, udeležencem omogočil izobraževanje in razvoj na različnih področjih od tehnike, podjetništva, trženja ter v končni fazi iskanja investitorja. Zelo pomemben vidik razvoja startupa je tudi mreženje oz. povezovanje med ekipami ter velik nabor mentorjev, ki prinašajo ogromno izkušenj, znanja in povezav mladim ekipam.

Na kakšne projekte se boste večinoma usmerili?

Aleš Smokvina in Aleš Špetič: “Želimo podpirati predvsem projekte s področja mobilnih, spletnih in telekomunikacijskih storitev. Torej takih, ki spadajo v področje Telekoma Slovenije. Vzpodbudili bomo namreč mlada podjetja, da bolje spoznajo naše storitve in možnosti, ki jim jih nudi trg, ter, da lažje in hitreje razvijejo storitve s katerimi lahko konkurirajo doma in v tujini.”

V tujini je koncept spodbujanja mladih tehnoloških podjetij s strani večjih podjetij že precej razvit. Boste kopirali ta sistem ali boste uvedli tudi kakšno novost?

Aleš Špetič: “Seveda smo se zgledovali tudi po tujih pospeševalnikih. Vendar je pa vseeno tudi nekaj podrobnosti, kjer smo se prilagodili domačim razmeram, predvsem na področju programa. Pri nas bo poudarek tudi na izobraževanju, saj opažamo, da mlada podjetja pogosto povprašujejo po znanjih s področja podjetništva, kakor tudi specializiranih tehnoloških znanjih, ki jih sicer ne morejo enostavno pridobiti.”

Več v MP intervjuju: Aleš Smokvina ter Aleš Špetič: TSstartup >>


Oznake: , , ,