Nov način investiranja v start-up podjetja

Danes je investiranje v start-up podjetja veliko preprostejše, kot je bilo v preteklosti. Omogočeno je razpršeno vlaganje majhnih sredstev v večje število podjetij, ki iščejo sredstva za zagon podjetja, kar vlagatelju zmanjša tveganje, hkrati pa mu poveča možnost, da vloži v "zmagovalca".
Nov način investiranja v start-up podjetja

Nov način investiranja v start-up podjetja (slika: sxc.hu).

Še nedolgo nazaj je bilo investiranje v start-up podjetja brez dobrih poznanstev pravi podvig. Najprej je bilo potrebno pridobiti vabilo večjega podjetja ali organizacije, s katerim bi skupaj investirali v start-up podjetje. Ponavadi je šlo za investiranje večjih zneskov, ki so se gibali od 50 tisoč dolarjev dalje, na izbiro pa smo imeli le start-up podjetja iz bližnje okolice.

Danes je postati investitor veliko lažje, zahvaljujoč kolektivnemu vlaganju, mikro posojilom in organizacijam, kot je MicroVenture Marketplace Inc. Ta povezuje mlada start-up podjetja z vlagatelji, ki so vanje pripravljeni investirati od tisoč dolarjev dalje.

Da so investicije lahko uspešne, je na izbiro potrebno imeti več kot le nekaj možnosti na seznamu start-up podjetij. Dobro je imeti izbiro razpršitve sredstev v več podjetij, s čimer zmanjšamo tveganje in hkrati pridobivamo dragocene izkušnje. Nenazadnje pa je potrebno imeti občutek, da izberemo “pravo” podjetje.

Rešitev za omenjene težave je našel Bill Clark, ustanovitelj organizacije MicroVentures. Sam je želel investirati, a ni vedel kam, saj ni poznal veliko start-up podjetij. Hotel je investirati manjše količine denarja v več različnih podjetij, da bi razpršil sredstva in s tem zmanjšal tveganje, poleg tega pa bi imel več možnosti, da izbere “zmagovalca”. Prav tako je želel pridobiti vpogled v podjetja izven domačega mesta, saj so ga poznanstva omejevala le na start-up podjetja iz svojega okoliša.

V sedmih mesecih se je Billovi organizaciji pridružilo še prek 500 investitorjev.

Vir: VentureBeat.

Oznake: