Nov način za izmenjavo glasbe

Že leta in leta traja boj glasbenih založb proti piratski distribuciji glasbe. Kar nekaj mladih podjetij se ukvarja z novo rešitvijo na tem področju: brezplačno izmenjavo glasbe po sistemu 'peer to peer' s pomočjo oglasov.

Eno izmed teh podjetij je Qtrax. S poslovanjem bodo predvidoma začeli septembra, sedaj pa se pospešeno pogajajo z največjimi glasbenimi založbami. Pogodbe so zaenkrat podpisali že z Warner Group Music ter EMI Group, danes pa naj bi objavili tudi sodelovanje s Sony BMG Music Entertainment. Z največjimi so torej že dogovorjeni, z mnogimi pa se še pogajajo.

Sistem naj bi deloval podobno kot delujejo televizijske oddaje: te so namreč pri komercialnih televizijah financirane izključno iz oglasov. Izmenjava glasbenih datotek bo potekala s podobnimi ‘peer to peer’ programi, kot so v uporabi sedaj. To je tudi eden izmed razlogov za morebitni uspeh projekta.

Želeno glasbo se bo iskalo preko Qtraxovih iskalnikov. Če bo za iskano pesem dogovorjeno, da se lahko prenaša na ta način, jo bo iskalnik odobril in omogočil prenos. Seveda bo v zameno potrebno pregledati nekaj oglasov. V začetni fazi bo uvedena omejitev števila poslušanj. Izbrano pesem bo možno poslušati do petkrat. V primeru, da bo uporabniku izbor ustrezal bo pesem lahko kupil.

Direktor Qtraxa ocenjuje, da bodo sprva večji del zaslužka dobili od prodaje glasbe, kasneje pa bo oglaševanje prineslo čedalje večji kos pogače.

 

Vir: The New York Times

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje