Novela obrtnega zakona – prostovoljno članstvo v OZS

26. marca 2013 je odbor Državnega zbora (DZ) za gospodarstvo znova potrdil novelo obrtnega zakona, s katero se odpravlja obvezno članstvo v Obrtni zbornici Slovenije (OZS). Kateri so temeljni cilji predloga sprememb obrtnega zakona in še mnogo več, si lahko preberete v nadaljevanju.
Dileme ZDR, ZDOH-2, ZPIZ-2 in ZUTD

(Vir slike: sxc.hu)

Vlada kot predlagatelj sprememb obrtnega zakona meni, da je temeljni cilj tega pospešiti in razbremeniti malo gospodarstvo ter slovensko gospodarstvo narediti konkurenčnejše. Med vrsto novosti je navedla možnost financiranja OZS iz državnega proračuna, do česar po trenutno veljavnih predpisih ni upravičena. Večina v Državnem svetu (DS) spremembi obrtnega zakona nasprotuje. Razlog za tako nasprotovanje je predvsem v uvedbi prostovoljnega članstva v OZS. Argumenti DS za obvezno članstvo so polna reprezentativnost, enakopravnost pri koristih in bremenih, strokovna neodvisnost, zmožnost izgradnje potrebne materialno-kadrovske infrastrukture in zgodovinski vidik.

OZS z novelo zakona ohranja svoj status pravne osebe javnega prava in ostaja reprezentativni predstavnik obrti, na novo pa je opredeljena definicija obrti. Dodana so dodatna javna pooblastila OZS, s čimer se predvsem na področju čezmejnega opravljanja storitev zapolnjuje večletna pravna praznina, ki je tujim ponudnikom storitev omogočala opravljanje obrtne dejavnosti na slovenskem ozemlju brez izpolnjevanja kvalifikacijskih pogojev.

Vlada je v obrazložitvi spremembe obrtnega zakona zapisala, da se obrtništvo v zadnjem času srečuje s težavami, povezanimi s samo regulacijo obrtne dejavnosti v Sloveniji. Tako je v evidenci reguliranih poklicev oziroma reguliranih poklicnih dejavnosti več kot 300 poklicev oziroma poklicnih dejavnosti, za katere mora posameznik, ki jih želi opravljati, izpolnjevati z zakonom ali drugim predpisom določene pogoje. Kljub obstoju legitimnih argumentov za regulacijo poklicev, zakonsko določanje pogojev za njihovo opravljanje povzroča togost trga dela in negativno vpliva na mobilnost delovne sile znotraj Evropske unije, meni vlada. Obdobje krize in z njo povezani problemi slovenske nekonkurenčnosti ter omejujoči učinki regulacije so nekateri od vzrokov za to, da se slovensko gospodarstvo poskuša čim bolj deregulirati. Deregulacija poklicev bo pripomogla k večji mobilnosti delovne sile, saj sedanje stanje s formalnim določanjem nazivov poklicne in strokovne izobrazbe na mnogih področjih omejuje možnosti za zaposlitev. Poleg tega je to področje, vsaj po besedah vlade, nepregledno in administrativno obremenjujoče. Zakonsko določanje pogojev in meril povzroča nefleksibilnost trga dela in ne zagotavlja nujno kvalitete pri opravljanju določenega poklica ali dejavnosti.

Temeljni cilji predloga sprememb obrtnega zakona so:

  • zagotoviti združenje gospodarskih subjektov v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije na prostovoljni osnovi oziroma ukinitev dosedanjega obveznega članstva in uvedba prostovoljnega članstva;

  • pospeševanje podjetništva in pogojev za srednja in mala podjetja;

  • z ureditvijo občasnega in stalnega opravljanja obrtnih dejavnosti na območju Republike Slovenije se zagotavlja načelo enakih možnosti oziroma enakopravne obravnave med domačimi in tujimi ponudniki pri opravljanju obrtnih dejavnosti;

  • zmanjšanje obveznosti podjetij in zato pozitiven ukrep za razbremenitev gospodarstva (ukinitev obveznega članskega prispevka ter odprava administrativnih ovir predvsem za pridobitev obrtnega dovoljenja);

  • povečanje nadzora nad opravljanjem obrtnih dejavnosti na ozemlju Republike Slovenije, in sicer predvsem s sistemom prijave čezmejnega občasnega opravljanja obrtnih dejavnosti pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije ter vpisa v obrtni register za pravne ali fizične osebe iz držav Evropske unije, Evropskega gospodarskega prostora ali Švicarske konfederacije.

Vir: mgrt.gov

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Google Analytics in Marko Penko

01.03.2018 od 16:00 do 10.03.2017 16:00
Delavnica: Google Analytics in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

24.03.2018 od 9:00 do 30.03.2018 17:00
Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani

06.04.2018 od 14:00 do 18:00
Delavnica: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Delavnica: Prodajni lijak

13.04.2018 od 14:00 do 18:00
Delavnica: Prodajni lijak

Uspešno postavljen prodajni lijak je eno izmed najpomembnejših marketinških orodij tega časa. Žalosti nas ugotovitev, da ga marsikatero slovensko podjetje bežno pozna, kaj šele uporablja v praksi. To želimo spremeniti, zato bomo na predavanju govorili o tem, zakaj bi moral biti prodajni lijak fokus vsakega posla.
Preberite več >>

Vse za podjetje