Novi glasbeni format MusicDNA

Na tržišču smo lahko priča novemu glasbenemu formatu, ki so ga razvile nekatere ključne osebe, ki so stale za projektom razvoja formata MP3.
Novi glasbeni format MusicDNA

MusicDNA (slika: BBC)

Novi glasbeni format se imenuje MusicDNA in lahko vključuje stvari kot so besedila pesmi, videi, umetniška dela in blog prispevki, ki se posodabljajo, prav tako kot tudi sama glasba. 


Ustvaril ga je norveški razvijalec Dagfinn Bach, ki je delal že na projektu razvoja MP3 formata leta 1993. Med investitorje lahko štejemo tudi nemškega raziskovalca Karlheinza Brandenburga, ki mu prepisujejo izum MP3 formata. Britanska glasbena založba Beggars Group, ki je blizu podjetjem Vampire Weekend, MIA in The Strokes, je že podpisala pogodbo za uporabo MusicDNA formata, enako pa je storilo tudi ameriško podjetje Tommy Boy. 

A MusicDNA-ju na svojo stran ni uspelo pridobiti še nobene od večjih založb, kar pomeni da bodo MusicDNA datoteke zagotovo dražje od trenutnih glasbenih prenosov.  

Format se prav tako že sooča s konkurenti. Apple namreč ponuja iTunes LP, ki uporabnikom ponuja dodatne vsebine, ki vključujejo bonus pesmi, besedila in video intervjuje. MusicDNA bo na voljo ob koncu poletja, pravijo njegovi razvijalci. 

 

Vir: BBC

Oznake: