Nov Obrtni zakon sprejet, članstvo v OZS ukinjeno!

Državni zbor je potrdil novelo Obrtnega zakona, s katerim se ukinja obvezno članstvo v OZS. O usodi obveznega plačevanja članstva so člani sicer odločali že lani na referendumu, kljub močnemu nasprotovanju pa si je OZS ves ta čas prizadeval za ohranitev obveznega članstva.
Nov Obrtni zakon sprejet, članstvo v OZS ukinjeno!

Nov Obrtni zakon sprejet, članstvo v OZS ukinjeno! (Vir slike: sxc.hu)

Novelo zakona, ki med drugim predvideva tudi uvedbo prostovoljnega članstva v Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije, je podprlo 48 poslancev državnega zbora, proti pa jih je bilo 24.

S sprejetjem novele Obrtnega zakona je odhajajoča vlada uresničila svoje obljube, da bo upoštevala mnenje članov OZS, ki so že aprila 2012 odločali o usodi obveznega plačevanja članstva v OZS. Takrat so rezultati referenduma pokazali, da se z obveznim članstvom ne strinja niti tretjina članov, zato so na gospodarskem ministrstvu kmalu zatem napovedali spremembe. Vlada je oktobra 2012 nato potrdila spremembo Obrtnega zakona, s katerim naj bi ukinili obvezno članstvo v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije in uvedli prostovoljno članstvo, 5. marca 2013 pa je bila novela Zakona dokončno potrjena!

OZS je sprejetju zakona ves čas nasprotoval, saj se je zavedal, da se bodo po prehodu na prostovoljno članstvo znašli v težki finančni situaciji. Opozarjajo, da bodo posledice spremembe omenjenega zakona občutile predvsem območne obrtno-podjetniške zbornice, ki se ne bodo mogle financirati same. Do sedaj jim je namreč pri financiranju pomagal OZS, kar pa po uvedbi prostovoljnega članstva ne bo več mogoče, zato se bo pomoč obrtnih zbornic obrtnikom, predvsem tistih z mejnih področij, zmanjšala.

Sedaj je potrebno še počakati nekaj mesecev, da se zakon uradno razglasi, objavi v uradnem listu in nato začne veljati.

Vir: OZS in RTV SLO

————————————————————————————————————————-

Želite izvedeti več? Vprašajte na forumu! Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas!

Oznake: , , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

MP delavnica: Trening javnega nastopanja

15.11.2017 od 17:00 do 19:30
MP delavnica: Trening javnega nastopanja

Se vam zatakne v grlu, ko morate stopiti pred občinstvo? Vabimo vas na 4-tedenski trening javnega nastopanja, kjer bomo obdelali prvine dobrega javnega nastopa, pogledali tremi v oči, se ji globoko nasmejali in skupaj izboljšali vaš javni nastop.
Preberite več >>

Vse za podjetje