Nov Obrtni zakon sprejet, članstvo v OZS ukinjeno!

Državni zbor je potrdil novelo Obrtnega zakona, s katerim se ukinja obvezno članstvo v OZS. O usodi obveznega plačevanja članstva so člani sicer odločali že lani na referendumu, kljub močnemu nasprotovanju pa si je OZS ves ta čas prizadeval za ohranitev obveznega članstva.
Nov Obrtni zakon sprejet, članstvo v OZS ukinjeno!

Nov Obrtni zakon sprejet, članstvo v OZS ukinjeno! (Vir slike: sxc.hu)

Novelo zakona, ki med drugim predvideva tudi uvedbo prostovoljnega članstva v Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije, je podprlo 48 poslancev državnega zbora, proti pa jih je bilo 24.

S sprejetjem novele Obrtnega zakona je odhajajoča vlada uresničila svoje obljube, da bo upoštevala mnenje članov OZS, ki so že aprila 2012 odločali o usodi obveznega plačevanja članstva v OZS. Takrat so rezultati referenduma pokazali, da se z obveznim članstvom ne strinja niti tretjina članov, zato so na gospodarskem ministrstvu kmalu zatem napovedali spremembe. Vlada je oktobra 2012 nato potrdila spremembo Obrtnega zakona, s katerim naj bi ukinili obvezno članstvo v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije in uvedli prostovoljno članstvo, 5. marca 2013 pa je bila novela Zakona dokončno potrjena!

OZS je sprejetju zakona ves čas nasprotoval, saj se je zavedal, da se bodo po prehodu na prostovoljno članstvo znašli v težki finančni situaciji. Opozarjajo, da bodo posledice spremembe omenjenega zakona občutile predvsem območne obrtno-podjetniške zbornice, ki se ne bodo mogle financirati same. Do sedaj jim je namreč pri financiranju pomagal OZS, kar pa po uvedbi prostovoljnega članstva ne bo več mogoče, zato se bo pomoč obrtnih zbornic obrtnikom, predvsem tistih z mejnih področij, zmanjšala.

Sedaj je potrebno še počakati nekaj mesecev, da se zakon uradno razglasi, objavi v uradnem listu in nato začne veljati.

Vir: OZS in RTV SLO

————————————————————————————————————————-

Želite izvedeti več? Vprašajte na forumu! Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas!

Oznake: , , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Trendi digitalnega marketinga 2018

02.02.2018 od 15:00 do 19:00
Trendi digitalnega marketinga 2018

Pridružite se nam na letnem dogodku Trendi digitalnega marketinga in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od vsebinskega marketinga, spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje, kako na spletu prodati več, tega dogodka preprosto ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

09.02.2018 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

MP delavnica: Facebook oglaševanje

23.02.2018 od 9:00 do 16:00
MP delavnica: Facebook oglaševanje

Facebook je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za povečanje prodaje. Na tokratni delavnici se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. S pomočjo Jureta Knehtla iz Adstar boste izvedeli, kako svoje oglase kar najbolje optimizirati za doseganje nadpovprečnih prodajnih rezultatov.
Preberite več >>

Vse za podjetje