Novinec na lestvici najbogatejših je Zoltan Varga

Eno večjih presenečenj letošnje lestvice 100 najbogatejših Slovenk in Slovencev je zagotovo novinec na lestvici, Zoltan Varga. Predstavljamo vam njegovo delo in vire prihodkov. Prav tako si lahko na kratko preberete zgodbo o uspehu zakoncev Login.
Od ideje do podjetja v 10 dneh (1. del)

Od ideje do podjetja v 10 dneh (Vir slike: sxc.hu)

Zoltan Varga

Zoltan Varga je eden izmed novincev na lestvici stotih najpremožnejših Slovenk in Slovencev. Njegovo premoženje, ki ga ocenjujejo na 110 milijonov evrov, ga je postavilo na visoko 5. mesto.

Varga je izvršni direktor pri družbi Och-Ziff Capital Management, ki v svetovnem merilu velja za enega največjih upravljalcev hedge skladov, Varga pa je tam vodja za azijske naložbe. Njegova plača je v lanskem letu, po navedbah revije Manager, znašala 190.000 EUR, ki naj bi bila v veliki meri odvisna od uspeha. Leta 2010 naj bi tako, po navedbah iste revije, njegov letni prihodek znašal kar 1,8 milijona EUR, predvsem na račun nagrad, a zaslužek je dobil večinoma izplačan v obliki delnic družbe.
Zoltan Varga naj bi imel v lasti 13 milijonov delnic Och-Ziff Capital Management, ki so skupaj vredne 110 milijonov EUR. Na lestvico revije Manager se je uvrstil predvsem po zaslugi njegovih podjetij v davčnih oazah. Njegovo poslovanje preko podjetja na Deviških otokih je, po poročanju 24ur.com, prišlo tudi pod drobnogled Mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev.

Zoltan Varga se je pred 39. leti rodil v Zagrebu, otroštvo pa je preživel v Zrečah. Po opravljeni srednji šoli v Celju, se je odločil za študij na zasebni univerzi DePauw v Indiani, ZDA. Po opravljenem študiju je, po poročanju revije Manager, začel delati pri Goldman Sachsu na oddelku za združitve in prevzeme. Družbi Och-Ziff Capital Management se je pridružil leta 1998.

Iza in Samo Login

Že od leta 2011 se na lestvico najbogatejših Slovenk in Slovencev uvrščata tudi zakonca Login. Leta 2009 sta ustanovila podjetje Outfit7, ki je najslednje leto razvilo priljubljeno mobilno aplikacijo Talking Tom Cat (Govoreči maček Tom). Po zaslugi mačka Toma in drugih „govorečih prijateljev” (Talking friends), sta se leta 2011 na lestvico uvrstila s premoženjem vrednim 77,7 milijona EUR. Leta 2013 njuno premoženje znaša že 146,8 milijonov EUR.

Podjetje Outfit7, ki ima sedež na Cipru, naj bi letos sicer dobilo nove lastnike. Iza in Samo Login sta namreč prenesla svoj delež lastništva podjetja Izzis, ki si je lastilo največji delež družbe Outfit7, na liechtensteinsko družbo Izzis5 Foundation, to pa naj bi se ukvarjalo z „izobraževanjem otrok v nerazvitih deželah tretjega sveta”, kot je za revijo Manager pojasnila Iza Login.

Govoreči prijatelji, skupaj s Tomom, so do danes dosegli že več kot 1,2 milijarde prenosov.

Vir: Revija Manager

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

11.05.2018 od 14:00 do 17:30
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Vse za podjetje