BLOG MARKETING DELAVNICA

Novosti Obrtnega zakona

27. 4. 2013 je stopil v veljavo Zakon o spremembah in dopolnitvah Obrtnega zakona (v nadaljevanju ObrZ-E) RS, ki prinaša številne novosti. Največ polemike je bilo okoli obveznega članstva v Obrtno-podjetniški zbornici.

27. 4. 2013 je stopil v veljavo Zakon o spremembah in dopolnitvah Obrtnega zakona (v nadaljevanju ObrZ-E) RS, ki prinaša številne novosti.

Največ polemike je bilo okoli obveznega članstva v Obrtno-podjetniški zbornici (v nadaljevanju OZS). Novi zakon določa, da se bo obvezno članstvo v OZS izteklo po 6 mesecih od uveljavitve zakona, torej konec meseca oktobra 2013, ko bodo lahko člani na podlagi pisne izjave izstopili iz OZS.

Izdelovalci domače in umetnostne obrti za opravljanje dejavnosti ne bodo več potrebovali obrtnega dovoljenja, bodo pa še vedno izdajali certifikate OZS.

V treh mesecih po sprejetju zakona naj bi vlada pripravila uredbo, ki bo na novo določala obrtne dejavnosti in izobrazbene pogoje za opravljanje teh dejavnosti, torej prečistila seznam obrtnih dejavnosti.

Novi zakon ukinja obrti podobne dejavnosti. Prav tako so dopolnjena pravila glede določitve obrtnih dejavnosti. V ObrZ-E so dodana nova javna pooblastila izdajanja potrdil o zakonitem opravljanju obrtne dejavnosti v Sloveniji. Na novo je določen postopek priznavanja kvalifikacij državljanom držav članic EU in državljanom tretjih držav, ki so pridobili poklicne kvalifikacije v EU, EGS ali Švicarski konfederaciji. Tuji ponudniki, ki bodo želeli občasno opravljati obrtno dejavnost v Sloveniji, se bodo morali prijaviti pri OZS, ki jih bo za eno leto vpisala v obrtni register. S tem želi vlada odpraviti nelojalno konkurenco ter uresničevati načelo enakih možnosti.

Zakon ureja vsebine, katerih cilj je pospešiti in razbremeniti malo gospodarstvo, slovensko gospodarstvo v celoti pa narediti konkurenčnejše.

OZS bo še naprej izvajala javna pooblastila, vendar opravljanja tovrstnih storitev ne bo smela pogojevati z obveznim članstvom v zbornici.

Zakon dodaja tudi novost v segmentu financiranja, saj OZS daje možnost financiranja tudi iz državnega proračuna, do česar po trenutno veljavnih predpisih ni upravičena. Po novem je prepovedano, da bi se v primerih, ko bi prišlo do prenehanja območno-obrtno podjetniških zbornic, premoženje delilo med člane. Zakonit je le prenos premoženja na OZS, drugo območno obrtno-podjetniško zbornico ali lokalno skupnost ob pogoju, da se premoženje uporabi izključno za uresničevanje podpore obrtništvu in podjetništvu.

Vir: Uradni list RS, Finance

Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP delavnica: Facebook oglaševanje

21.09.2017 od 9:00 do 15:00
MP delavnica: Facebook oglaševanje

*Pomembno obvestilo* Delavnica je RAZPRODANA. S prijavo na povezavi spodaj, se lahko postavite v čakalno vrsto, v primeru, da pride do odpovedi. Če bomo zabeležili dovolj interesa, bomo delavnico ponovili v kratkem. | Tokrat se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje, Juretom Knehtlom, osredotočili na prodajni del: Facebook oglase.
Preberite več >>

MP dogodek: Koliko me stane podjetje?

27.09.2017 od 13:00 do 16:00
MP dogodek: Koliko me stane podjetje?

Pred odpiranjem podjetja se bodočemu podjetniku poraja mnogo vprašanj. Postopek odprtja, prispevki, davki, oblika... Na podlagi desetletnih izkušenj smo zbrali najpogostejša vprašanja in jih zapakirali v izobraževanje, na katerem bo tudi možnost za vaša vprašanja.
Preberite več >>

Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

27.09.2017 od 13:00 do 16:00
Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

Vstop v svet podjetništva je za posameznika zelo velik korak. Za razliko od zaposlitve je namreč odgovoren tako za razvoj produkta in marketing kot tudi za celotno birokracijo.
Preberite več >>

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

13.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje ter superiorna organiziranost vedno vodili na vrh in do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

Vse za podjetje