Novosti Obrtnega zakona

27. 4. 2013 je stopil v veljavo Zakon o spremembah in dopolnitvah Obrtnega zakona (v nadaljevanju ObrZ-E) RS, ki prinaša številne novosti. Največ polemike je bilo okoli obveznega članstva v Obrtno-podjetniški zbornici.

27. 4. 2013 je stopil v veljavo Zakon o spremembah in dopolnitvah Obrtnega zakona (v nadaljevanju ObrZ-E) RS, ki prinaša številne novosti.

Največ polemike je bilo okoli obveznega članstva v Obrtno-podjetniški zbornici (v nadaljevanju OZS). Novi zakon določa, da se bo obvezno članstvo v OZS izteklo po 6 mesecih od uveljavitve zakona, torej konec meseca oktobra 2013, ko bodo lahko člani na podlagi pisne izjave izstopili iz OZS.

Izdelovalci domače in umetnostne obrti za opravljanje dejavnosti ne bodo več potrebovali obrtnega dovoljenja, bodo pa še vedno izdajali certifikate OZS.

V treh mesecih po sprejetju zakona naj bi vlada pripravila uredbo, ki bo na novo določala obrtne dejavnosti in izobrazbene pogoje za opravljanje teh dejavnosti, torej prečistila seznam obrtnih dejavnosti.

Novi zakon ukinja obrti podobne dejavnosti. Prav tako so dopolnjena pravila glede določitve obrtnih dejavnosti. V ObrZ-E so dodana nova javna pooblastila izdajanja potrdil o zakonitem opravljanju obrtne dejavnosti v Sloveniji. Na novo je določen postopek priznavanja kvalifikacij državljanom držav članic EU in državljanom tretjih držav, ki so pridobili poklicne kvalifikacije v EU, EGS ali Švicarski konfederaciji. Tuji ponudniki, ki bodo želeli občasno opravljati obrtno dejavnost v Sloveniji, se bodo morali prijaviti pri OZS, ki jih bo za eno leto vpisala v obrtni register. S tem želi vlada odpraviti nelojalno konkurenco ter uresničevati načelo enakih možnosti.

Zakon ureja vsebine, katerih cilj je pospešiti in razbremeniti malo gospodarstvo, slovensko gospodarstvo v celoti pa narediti konkurenčnejše.

OZS bo še naprej izvajala javna pooblastila, vendar opravljanja tovrstnih storitev ne bo smela pogojevati z obveznim članstvom v zbornici.

Zakon dodaja tudi novost v segmentu financiranja, saj OZS daje možnost financiranja tudi iz državnega proračuna, do česar po trenutno veljavnih predpisih ni upravičena. Po novem je prepovedano, da bi se v primerih, ko bi prišlo do prenehanja območno-obrtno podjetniških zbornic, premoženje delilo med člane. Zakonit je le prenos premoženja na OZS, drugo območno obrtno-podjetniško zbornico ali lokalno skupnost ob pogoju, da se premoženje uporabi izključno za uresničevanje podpore obrtništvu in podjetništvu.

Vir: Uradni list RS, Finance

Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Trendi digitalnega marketinga 2018

02.02.2018 od 15:00 do 19:00
Trendi digitalnega marketinga 2018

Pridružite se nam na letnem dogodku Trendi digitalnega marketinga in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od vsebinskega marketinga, spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje, kako na spletu prodati več, tega dogodka preprosto ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

09.02.2018 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

MP delavnica: Facebook oglaševanje

23.02.2018 od 9:00 do 16:00
MP delavnica: Facebook oglaševanje

Facebook je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za povečanje prodaje. Na tokratni delavnici se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. S pomočjo Jureta Knehtla iz Adstar boste izvedeli, kako svoje oglase kar najbolje optimizirati za doseganje nadpovprečnih prodajnih rezultatov.
Preberite več >>

Vse za podjetje