Ob polovici projekta že 11 mladih dobilo delo

Avtor — 25.03.2014
»Tudi druga sezona zaposlitvenih klubov Služba me ne išče prinaša izvrstne rezultate. Kar 11 od 80 mladih iskalcev zaposlitve je že dobilo delo, pa smo šele na polovici sezone,« rezultate komentira Alenka Blazinšek, vodja projekta Služba me ne išče na Zavodu Nefiks.
Ob polovici projekta že 11 mladih dobilo delo

Ekipa SMI pri Boštjanu Š. Zaveršku (Fotografija: Milan Lazarevič)

Namen projekta Služba me ne išče, ki ga izvaja Zavod Nefiks ob podpori znamke ORTOje povečati zaposljivost mladih in jim prek zaposlitvenih klubov pomagati pri iskanju (prve) zaposlitve.

Katarina iz zaposlitvenega kluba Zagorje je na zaposlitvenem petku na Si.mobilu izvedela odlično novico, da je zmagovalka izziva in bo lahko opravljala enotedensko plačano prakso v Si.mobilu, kjer bo spoznala delo v marketingu in odnosih z javnostmi.

»Z veseljem bom del tako uspešnega podjetja, kjer bom lahko spoznala, kako poteka delo. Veselim se novih znanj, izkušenj in piljenja strokovnih kompetenc, kar mi bo v prihodnje nedvomno pomagalo pri gradnji kariere.«

Tina iz zaposlitvenega kluba Zagorje, ki je marca dobila službo v Ljubljani, je povedala: »V zaposlitveni klub sem se včlanila, ker sem že nekaj let iskala zaposlitev, a žal brez uspeha. Z včlanitvijo v klub sem želela pridobiti informacije, ki bi mi pomagale pri iskanju službe, razširiti mrežo poznanstev in pridobiti dodatne kompetence. Vse to in še več sem v teh nekaj mesecih tudi pridobila. Z ostalimi člani smo si bili v veliko pomoč, se med seboj motivirali in iskali nove načine, kako najbolje pristopiti k potencialnim delodajalcem

Klubi spodbujajo aktivacijo mladih, da ti ob podpori mentorjev sami prevzamejo iniciativo in odgovornost za zaposlitev: »Mladi v klubih sami organizirajo aktivnosti, se povezujejo z delodajalci in ves čas dejavno razvijajo lastno zaposljivost. Odgovornost torej nosijo udeleženci sami, zaposlitveni klubi jim zgolj pomagajo in jih usmerjajo pri uresničevanju pobude,« način delovanja zaposlitvenih klubov opisuje Alenka Blazinšek.

Ker je prva sezona zaposlitvenih klubov 2012/2013 pokazala, da tovrstni pristop prinaša dobre rezultate, se je ORTO odločil, da finančno, komunikacijsko in z znanjem svojih zaposlenih, podpre izvedbo tudi sezone zaposlitvenih klubov 2013/2014.

»Vračanje mladim je pomemben del poslanstva blagovne znamke ORTO, zato smo odločitev, da sodelovanje z Zavodom Nefiks nadaljujemo po uspešni prvi sezoni, sprejeli brez zadržkov. Kot Si.mobil si prizadevamo posameznikom pomagati pri uresničevanju idej in z veseljem smo klubovcem odprli vrata v naše podjetje,« je dejala direktorica prodaje in marketinga v Si.mobilu Eva Aljančič.

Šest udeležencev je januarja in februarja opravljalo enotedensko plačano prakso v poslovalnicah Si.mobila, eden izmed njih pa je dobil službo v podjetju Si.mobil.

Direktorica službe za korporativno komuniciranje in strateško upravljanje človeških virov Tamara Valenčič je ob obisku udeležencev klubov povedala, da smo v Si.mobilu v zadnjih dveh letih zaradi potreb raznih strateških iniciativ in širitve na nova poslovna področja zaposlili več kot 50 novih sodelavcev.

»Iskanje in razvoj talentov za današnje in prihodnje poslovne potrebe podjetja je ena od ključnih prioritet. Na trgu dela nenehno poteka “lov” na talente, ne glede na višjo brezposelnost in manjše zaposlovanje v času recesije. Od sodelavcev pričakujemo in cenimo inovativnost, podjetniško miselnost in odgovorno drznost, obenem pa s sistematičnim razvojem sodelavcev skrbimo za njihov karierni, strokovni kot osebni razvoj. Da delamo prave stvari dokazuje tudi včerajšnje prestižno priznanje Zlata nit za najboljšega zaposlovalca v kategoriji velikih podjetij

Letos v okviru projekta Služba me ne išče poteka šest zaposlitvenih klubov, in sicer v Gornji Radgoni, v Ljubljani, Mariboru in v Zagorju ob Savi, skupni klub deluje v Vojniku in Šentjurju. V klube je skupaj vključenih 80 mladih iskalcev zaposlitve.

Od novembra do marca, v prvi polovici druge sezone klubov, so udeleženci izpopolnjevali svoje življenjepise, pridobivali nove veščine in se srečevali z delodajalci. Vsak klub je v tem času izvedel vsaj eno podjetno aktivnost. Udeleženci zaposlitvenih klubov so do konca marca organizirali več kot 15 dogodkov, kjer so se srečali z več kot 40 različnimi delodajalci.

Podjetne petke oziroma obiske podjetij ob petkih so med drugim organizirali v podjetjih Si.mobil, Kratermedia, Taktik, Mercator, Grand Hotel Union, Aerodrom Ljubljana in Pro plus. Na inovativnem februarskem srečanju delodajalcev in iskalcev zaposlitve P.R.A.V.I., ki je potekal v Ljubljani, so se devetim delodajalcem mladi iskalci zaposlitve predstavili skozi reševanje izzivov. 

Karierni zmenki so tretja oblika srečanja z delodajalci, ki so jih klubovci izvedli v Zagorju ob Savi, Vojniku in Gornji Radgoni, spoznali pa so podjetja Si.mobil, Steklarno Hrastnik, Studio Moderna, Bartec Varnost, Chipoloteam, Kovintrade in Razvojno agencijo Kozjansko.

V drugem delu sezone bodo udeleženci intenzivno iskali zaposlitev skozi individualno delo z osebnimi mentorji, ki so jih sami izbrali. V klubu se bodo srečevali enkrat mesečno do konca avgusta, ob tem bodo še naprej organizirali srečanja z delodajalci in druge dogodke.

Po lanskoletnem vzoru bo Zavod Nefiks v maju na pristojna ministrstva in poslance ter druge odločevalce poslal memorandum, s katerim želi opozoriti na perečo problematiko nezaposlenosti mladih. Memorandum bo zasnovan kot odziv na ukrep Jamstvo za mlade, ki ga je na evropsko pobudo pripravilo Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve RS.

»Pomemben vidik projekta Služba me ne išče je opozarjanje odločevalce na to, kaj opažamo v praksi,« poudarja Alenka Blazinšek. »Položaj mladih na trgu dela je vsako leto slabši, zato si želimo, da bi ukrepi jamstva za mlade čim prej zaživeli. Država vsekakor potrebuje dolgoročno strategijo zaposlovanja mladih.«

Zavod Nefiks ob podpori znamke ORTO nadaljuje s projektom Služba me ne išče, s katerim mladim prek zaposlitvenih klubov pomaga pri povečanju njihove zaposljivosti. Projekt je bil v lanski sezoni zelo uspešen, saj je dosegel odličen odziv med mladimi, do dela pa je pomagal 16 mladim.


Oznake: , , ,