Obdavčitev subvencije za samozaposlitev

Samozaposlitev in denarna subvencija v višini 4.500 evrov s strani Zavoda za zaposlovanje je za vsakega bodočega podjetnika ugodna finančna pomoč v prvih začetnih korakih poslovanja. Vendar je, glede na Durs in Ministrstvo za finance, subvencija obdavčena in se poračuna na letni ravni glede na vašo akontacijo dohodnine.
Obdavčitev subvencije za samozaposlitev

Preverite, na koliko subvencije lahko sploh računate (foto: sxc.hu).

Prvo opozorilo je čakalna doba, povezana s pridobitvijo subvencije za samozaposlitev, ki zna trajati tudi pet mesecev. Glavni pogoj za pridobitev subvencije je, da ste prijavljeni na Zavodu za zaposlovanje in ste po njihovi oceni upravičeni do sredstev iz naslova te subvencije. Sicer pa se morate ob prejemu subvencije strogo držati pogojev določenih s strani Zavoda za zaposlovanje, saj boste drugače morali vrniti pridobljeno finančno ugodnost.

Drugo opozorilo je, da je subvencija za samozaposlitev obdavčljiv dohodek. Obdavčena je v skladu s splošnim sistemom obdavčenja, ki se z akontacijo dohodnine ustrezno poračuna na letni ravni. Vsak davčni zavezanec ima možnost izbire sistema, po katerem se bo izkazoval dejanski dobiček in s tem dejanska davčna osnova.

Neprijetno presenečenje se je zgodilo prejemnikom subvencij, ki tega niso vedeli. Na zavodu so jim rekli, da subvencije niso obdavčene, vendar jih je Durs vseeno terjal za plačilo davka. Durs je sicer mnenja, da bi moral Zavod za zaposlovanje obvestiti prejemnika subvencije, da je le ta obdavčena.

Dilema dveh institucij glede interpretacije obdavčitve subvencij se odraža pri samozaposlenemu, ki mora nekaj pridobljenega denarja na koncu leta vrniti (glede na davčni razred so morali nekateri odšteti od 540 do 1384 evrov davka). Sicer se je z obravnavano tematiko ukvarjal tudi Varuh človekovih pravic, ki je prišel do zaključka, da Durs in Zavod za zaposlovanje nista bila usklajena glede obdavčitve. Na koncu je obveljala Dursova razlaga in interpretacija s strani Ministrstva za finance, ki zahteva obdavčitev subvencije za samozaposlitev.

Iz napisanega sledi, da boste morali od 4.500 evrov odtegniti davek za Durs, ki bo ugotovljen glede na vašo akontacijo dohodnine. Posledica tega je, da lahko računate le na od 3.000 do 4.000 evrov subvencije glede na današnjo zakonodajo in interpretacijo Dursa.

 

Viri:

  • Dernovšek, Igor. Država zavedla prejemnike subvencij za samozaposlitev; Durs jih terja za plačilo davka na subvencije. Dnevnik.si, 24.4.2010
  • Durs.gov.si, 6.10.2010
  • Varuh-rs.si, 28.10.2010
Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

11.05.2018 od 14:00 do 17:30
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Vse za podjetje