Obdavčitev subvencije za samozaposlitev

Samozaposlitev in denarna subvencija v višini 4.500 evrov s strani Zavoda za zaposlovanje je za vsakega bodočega podjetnika ugodna finančna pomoč v prvih začetnih korakih poslovanja. Vendar je, glede na Durs in Ministrstvo za finance, subvencija obdavčena in se poračuna na letni ravni glede na vašo akontacijo dohodnine.
Obdavčitev subvencije za samozaposlitev

Preverite, na koliko subvencije lahko sploh računate (foto: sxc.hu).

Prvo opozorilo je čakalna doba, povezana s pridobitvijo subvencije za samozaposlitev, ki zna trajati tudi pet mesecev. Glavni pogoj za pridobitev subvencije je, da ste prijavljeni na Zavodu za zaposlovanje in ste po njihovi oceni upravičeni do sredstev iz naslova te subvencije. Sicer pa se morate ob prejemu subvencije strogo držati pogojev določenih s strani Zavoda za zaposlovanje, saj boste drugače morali vrniti pridobljeno finančno ugodnost.

Drugo opozorilo je, da je subvencija za samozaposlitev obdavčljiv dohodek. Obdavčena je v skladu s splošnim sistemom obdavčenja, ki se z akontacijo dohodnine ustrezno poračuna na letni ravni. Vsak davčni zavezanec ima možnost izbire sistema, po katerem se bo izkazoval dejanski dobiček in s tem dejanska davčna osnova.

Neprijetno presenečenje se je zgodilo prejemnikom subvencij, ki tega niso vedeli. Na zavodu so jim rekli, da subvencije niso obdavčene, vendar jih je Durs vseeno terjal za plačilo davka. Durs je sicer mnenja, da bi moral Zavod za zaposlovanje obvestiti prejemnika subvencije, da je le ta obdavčena.

Dilema dveh institucij glede interpretacije obdavčitve subvencij se odraža pri samozaposlenemu, ki mora nekaj pridobljenega denarja na koncu leta vrniti (glede na davčni razred so morali nekateri odšteti od 540 do 1384 evrov davka). Sicer se je z obravnavano tematiko ukvarjal tudi Varuh človekovih pravic, ki je prišel do zaključka, da Durs in Zavod za zaposlovanje nista bila usklajena glede obdavčitve. Na koncu je obveljala Dursova razlaga in interpretacija s strani Ministrstva za finance, ki zahteva obdavčitev subvencije za samozaposlitev.

Iz napisanega sledi, da boste morali od 4.500 evrov odtegniti davek za Durs, ki bo ugotovljen glede na vašo akontacijo dohodnine. Posledica tega je, da lahko računate le na od 3.000 do 4.000 evrov subvencije glede na današnjo zakonodajo in interpretacijo Dursa.

 

Viri:

  • Dernovšek, Igor. Država zavedla prejemnike subvencij za samozaposlitev; Durs jih terja za plačilo davka na subvencije. Dnevnik.si, 24.4.2010
  • Durs.gov.si, 6.10.2010
  • Varuh-rs.si, 28.10.2010
Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

20.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Vse za podjetje