Obvezni pobot ima pomanjkljivosti

Vse manj gotovinskih plačil, vse več poravnavanja obveznosti prek pobotov in posledično zmanjševanje razpoložljivih sredstev za poslovanje ter podaljševanje plačilnih rokov so prvi konkretni rezultati obveznega večstranskega pobota, ki jih čuti gospodarstvo.
Obvezni pobot ima pomanjkljivosti

Obvezni pobot ima pomankljivosti.

V Banki Slovenije so mnenja, da ukrep obveznega večstranskega pobota ne bo rešil težav, saj poboti omogočajo podjetjem skrčiti obseg terjatev in obveznosti, ne da bi za to uporabljali denarna sredstva.

Podjetja so prezadolžena glede na razpoložljiv kapital in posledično trpijo za pomanjkanjem sredstev za tekoče poslovanje, tega pa obvezni pobot ne bo omilil zaradi relativno majhnega obsega uspešno rešenih pobotov v razmerju do obveznosti podjetij na razpoložljivost sredstev za poslovanje.

Drugačne so tudi izkušnje podjetij. V Ljubljanskih mlekarnah pravijo, da so opazili poslabšanje likvidnostne situacije, saj kupci, ki so plačevali redno, zdaj zadržujejo plačila, ker čakajo na obvezni pobot, “bivši dobri plačniki” pa jih prijavljajo še v neobvezne elektronske kompenzacije.

V živilskopredelovalnih podjetjih so občutili podaljševanje plačilnih rokov. Trgovci naj bi roke že začeli podaljševati na 120 dni, v primeru hitrejšega plačila pa zahtevali popuste. Poleg tega, da rok uporabe živilskih izdelkov, kot so mlečni izdelki in izdelki iz žit, načeloma ne dosega štirih mesecev, ta živilskopredelovalna podjetja svojih obveznosti do kmetov in zadrug tudi ne morejo prijaviti v pobot, medtem ko njihovi kupci svoje obveznosti lahko.

V Žitu so zasledili določene plačnike, ki so doslej obveznosti poravnavali v dogovorjenih rokih, poslej pa jih bodo prijavljali v pobot in bodo šele po pobotu poravnali morebitne neporavnane obveznosti. Nasprotno v Drogi Kolinski niso opazili ne zmanjšanja likvidnosti ne podaljševanja plačilnih rokov.

Predstavniki gospodarske, obrtne in trgovinske zbornice ter zbornic računovodskih servisov in davčnih svetovalcev so ministrstvu za finance Francu Križaniču že poslali predlog izboljšav sistema obveznega večstranskega pobota in samega zakona, ki ureja plačilno nedisciplino.

Predlagajo omejitev zneska, ki ga je treba objaviti v pobot, na 420 evrov, maksimalni plačilni rok, ki ga zakon omejuje na največ 120 dni, pa naj se črta. Želijo konkretno določitev inšpektorskih organov in vključitev podjetij v prisilni poravnavi ter da se Davčni upravi RS onemogoči zahtevo po izvzemanju določenih prijavljenih obveznosti iz pobota.

Finančno ministrstvo je pristalo na zahtevo po določitvi presečnega datuma, ki bo določal, katere obveznosti se morajo vključiti v obvezni pobot, vse ostale pripombe pa “bodo preučili”.

Vir: Svenšek, Katja. Učinki urejanja plačilne nediscipline – zmanjšana likvidnost in daljši plačilni roki. Dnevnik, 18.5.2011.

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje