Obvezni pobot ima pomanjkljivosti

Vse manj gotovinskih plačil, vse več poravnavanja obveznosti prek pobotov in posledično zmanjševanje razpoložljivih sredstev za poslovanje ter podaljševanje plačilnih rokov so prvi konkretni rezultati obveznega večstranskega pobota, ki jih čuti gospodarstvo.
Obvezni pobot ima pomanjkljivosti

Obvezni pobot ima pomankljivosti.

V Banki Slovenije so mnenja, da ukrep obveznega večstranskega pobota ne bo rešil težav, saj poboti omogočajo podjetjem skrčiti obseg terjatev in obveznosti, ne da bi za to uporabljali denarna sredstva.

Podjetja so prezadolžena glede na razpoložljiv kapital in posledično trpijo za pomanjkanjem sredstev za tekoče poslovanje, tega pa obvezni pobot ne bo omilil zaradi relativno majhnega obsega uspešno rešenih pobotov v razmerju do obveznosti podjetij na razpoložljivost sredstev za poslovanje.

Drugačne so tudi izkušnje podjetij. V Ljubljanskih mlekarnah pravijo, da so opazili poslabšanje likvidnostne situacije, saj kupci, ki so plačevali redno, zdaj zadržujejo plačila, ker čakajo na obvezni pobot, “bivši dobri plačniki” pa jih prijavljajo še v neobvezne elektronske kompenzacije.

V živilskopredelovalnih podjetjih so občutili podaljševanje plačilnih rokov. Trgovci naj bi roke že začeli podaljševati na 120 dni, v primeru hitrejšega plačila pa zahtevali popuste. Poleg tega, da rok uporabe živilskih izdelkov, kot so mlečni izdelki in izdelki iz žit, načeloma ne dosega štirih mesecev, ta živilskopredelovalna podjetja svojih obveznosti do kmetov in zadrug tudi ne morejo prijaviti v pobot, medtem ko njihovi kupci svoje obveznosti lahko.

V Žitu so zasledili določene plačnike, ki so doslej obveznosti poravnavali v dogovorjenih rokih, poslej pa jih bodo prijavljali v pobot in bodo šele po pobotu poravnali morebitne neporavnane obveznosti. Nasprotno v Drogi Kolinski niso opazili ne zmanjšanja likvidnosti ne podaljševanja plačilnih rokov.

Predstavniki gospodarske, obrtne in trgovinske zbornice ter zbornic računovodskih servisov in davčnih svetovalcev so ministrstvu za finance Francu Križaniču že poslali predlog izboljšav sistema obveznega večstranskega pobota in samega zakona, ki ureja plačilno nedisciplino.

Predlagajo omejitev zneska, ki ga je treba objaviti v pobot, na 420 evrov, maksimalni plačilni rok, ki ga zakon omejuje na največ 120 dni, pa naj se črta. Želijo konkretno določitev inšpektorskih organov in vključitev podjetij v prisilni poravnavi ter da se Davčni upravi RS onemogoči zahtevo po izvzemanju določenih prijavljenih obveznosti iz pobota.

Finančno ministrstvo je pristalo na zahtevo po določitvi presečnega datuma, ki bo določal, katere obveznosti se morajo vključiti v obvezni pobot, vse ostale pripombe pa “bodo preučili”.

Vir: Svenšek, Katja. Učinki urejanja plačilne nediscipline – zmanjšana likvidnost in daljši plačilni roki. Dnevnik, 18.5.2011.

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

20.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Vse za podjetje