1. 7. nastopijo spremembe, ki jih podjetniki morate poznati!

Avtor — 26.06.2013
Od prvega julija letos pričakujemo štiri novosti: dvig DDV-ja, prepoved uporabe računalniških programov, s katerimi lahko brišete ali popravljate že izdane račune, delna oprostitev plačila prispevkov in napovedani višji prispevki za obvezno zdravstveno zavarovanje.
1. 7. nastopijo spremembe, ki jih podjetniki morate poznati!

Spremembe po 1. 7.2013 (Vir slike:

Dvig DDV

Splošna stopnja DDV se bo s 1. julijem zvišala z zdajšnjih 20 na 22 odstotkov, znižana stopnja pa z 8,5 na 9,5 odstotkov. Od zvišanja DDV si vlada obeta dodatnih 250 milijonov evrov letno, še v letošnjem letu pa 100 milijonov evrov.

Več informacij v novici Od 1. julija 2013 višji DDV >>

Priporočamo tudi Navodila za izdajo računov ob prehodu na višjo stopnjo DDV >>

Prepoved brisanja računov

Zakon o davčnem postopku določa, da zavezanec za davek ne sme imeti ali uporabljati računalniškega programa ali elektronske naprave, ki omogoča brisanje, prilagajanje, popravljanje, razveljavljanje, nadomeščanje, dodajanje, skrivanje ali kakršno koli drugačno spreminjanje katerega koli zapisa, shranjenega v napravi ali na drugem mediju, brez hrambe izvornih podatkov in vseh poznejših sprememb.

Več informacij v novici Naknadno brisanje računov bo od 1. julija prepovedano >>

Delna oprostitev plačila prispevkov ob odprtju podjetja

Od 1. julija 2013 dalje bo ob prvem vpisu v poslovni register mogoče uveljavljati delno oprostitev plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Pomembno! Na Zavodu za zaposlovanje RS so nam pojasnili, da se subvencije za samozaposlitev ne izključujejo z oprostitvijo plačila prispevkov za samozaposlene po novem pokojninskem zakonu ZPIZ-2. Mogoče je torej uveljavljati obe ugodnosti, kar pomeni izredno nizke prispevke za start vašega podjetja!

Več informacij v novici Delna oprostitev plačila prispevkov ob odprtju podjetja >>

Priporočamo branje Subvencije za samozaposlitev so še na voljo >>

Višina prispevkov za socialno varnost

Tisti samostojni podjetniki, ki so aprila letos za vse prispevke za zdravstvo glede na minimalno plačo v državi plačali 105 evrov, bi prispevke za zdravstveno zavarovanje tako kot za pokojninsko zavarovanje postopoma začeli plačevati od 60 odstotkov povprečne plače. Teoretično bi se lahko tako prispevki samostojnih podjetnikov glede na aprilske podatke dvignili na najmanj 120 evrov na mesec. Natančnih podatkov še ni!

Več informacij v novici Višina prispevkov za socialno varnost zdaj in po 1.7.2013 >>

Potrebujete pomoč? Prijavite se na MP individualno svetovanje >>

Oznake: , , , ,
Iskanje
MP izobraževanja
MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje.

Preberite več >>
Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje.

Preberite več >>
Vse za podjetje