Od učitelja angleščine do osvajalca Wall Streeta

Jack Ma, ustanovitelj Alibabe, je po osvojitvi Kitajske osvojil še svet čez lužo. Še ne dolgo nazaj si je težko našel delo, njegova karierna pot pa je nadvse navdušujoča. Danes njegovo podjetje Alibaba osvaja borzo in Wall Street. Kot krokodil, kot se je nekoč izrazil.
Od učitelja angleščine do osvajalca Wall Streeta

Film Forrest Gump je imel na Jacka Maa velik vpliv (Vir slike: YouTube).

49-letnik, danes najbogatejši Kitajec, ima za seboj zanimivo pot. Njegovo bogastvo ocenjujejo na več kot 20 milijard dolarjev, s prihodom Alibabe na borzo pa se je le-to še povečalo.

Kot otrok dirjal do hotela in tujcev

Njegova življenjska in karierna pot je bila polna ovir, pišejo mediji. Že v otroštvu je imel veliko željo po učenju angleščine, zato se je vsako jutro odpeljal na 45-minut dolgo vožnjo s kolesom do hotela, kjer se je lahko pogovarjal s tujci. Angleščino je izpopolnjeval tudi z brezplačnim vodenjem po domačem mestu. Kljub bogatemu znanju pa je kar dvakrat padel na sprejemnem izpitu na Pedagoški visoki šoli, leta 1988 pa je bil nanjo vendarle sprejet. Kot učitelj se je zaposlil na eni od mednarodnih šol.

Film Forrest Gump ga pomirja

Poseben vpliv nanj je imel film Forrest Gump, v katerem je v glavni vlogi zaigral Tom Hanks. 15 let nazaj je zaslužil komajda 20 dolarjev na mesec; Ma je odpotoval v Silicijevo dolino in si tam prvič ogledal film. »Film sem si ogledal približno 10-krat. Gledam ga vsakič, ko se počutim vznemirjenega,« je povedal za CNBC še preden je začelo njegovo podjetje trgovati na borzi. »Ogledal sem si ga, preden sem prišel v New York

Alibaba osvojil investitorje WallStreeta >>

Za razliko od Gumpa pa je Ma točno vedel, kaj bo našel v škatli s čokolado. Čeprav ni imel zadostnega tehnološkega znanja, niti ne izkušenj z vodenjem podjetja, je leta 1999, ko je prepoznal potencial kitajske uporabe spleta, odprl svoje podjetje na vzhodnem delu države. V mestu Hanhzhou se še danes nahaja sedež podjetja. Alibaba izdelkov ne prodaja neposredno, temveč deluje podobno kot Amazon, PayPal in eBay. Trgovcem namreč nudi platformo za prodajo in plačilne storitve.

Želja po prevladi od začetka

Ma, poročen z Zhang Ying, s katero ima hčerko in sina, se je po besedah Porterja Erismana, nekoč zaposlenega v Alibabi, dolga leta opisoval za Forresta Gumpa. »Ko sem se mu pridružil leta 2000, mi je Jack Ma rekel, da si želi oblikovati eno od top 10 spletnih strani na svetu, ki bi bila primerljiva z eBayem in Amazonom. Mislil sem si, da je to sicer dobra inspiracija, a sem podcenjeval potencial ekipe. Zdaj je podjetje večje od eBaya in Amazona skupaj. Resnično je zanimivo opazovati rast

Krokodil sredi Wall Streeta

»Naša konkurenca se nahaja v Silicijevi dolini in ne na Kitajskem. Oni niso prav nič pametnejši od nas,« je povedal Jack Ma v enem od dokumentarnih filmov. Svetovno slavo je začel žeti po tem, ko mu je uspelo iz Kitajske izriniti največjega konkurenta, podjetje eBay. Slednjega je označil za morskega psa v oceanu, medtem ko je sebe opisal za »krokodila iz reke Jangce«. Jangce je namreč najdaljša reka v Aziji in tretja najdaljša na svetu. »Če se bomo morali boriti v oceanu, bomo izgubili, če pa ostane boj v reki, bomo mi zmagovalci,« je dejal leta 2005. Devet let pozneje je krokodil prestopil domače vode, prešel ocean in vstopil na Wall Street. Preostalo je znano.

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Trendi digitalnega marketinga 2018

02.02.2018 od 15:00 do 19:00
Trendi digitalnega marketinga 2018

Pridružite se nam na letnem dogodku Trendi digitalnega marketinga in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od vsebinskega marketinga, spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje, kako na spletu prodati več, tega dogodka preprosto ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

09.02.2018 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

MP delavnica: Facebook oglaševanje

23.02.2018 od 9:00 do 16:00
MP delavnica: Facebook oglaševanje

Facebook je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za povečanje prodaje. Na tokratni delavnici se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. S pomočjo Jureta Knehtla iz Adstar boste izvedeli, kako svoje oglase kar najbolje optimizirati za doseganje nadpovprečnih prodajnih rezultatov.
Preberite več >>

Vse za podjetje