Odgovor strokovnjaka: Brezposelni, ki prejemajo denarno nadomestilo, lahko zaslužijo do 200 evrov

Avtor — 18.07.2011
V tokratni rubriki odgovor strokovnjaka se bomo lotili brezposelnih, ki prejemajo denarno nadomestilo in delajo. Bralca namreč zanima, ali mora javiti zavodu, v kolikor dela. Ali mora javiti, koliko zasluži, in kdo preverja njegov zaslužek?
Odgovor strokovnjaka: Brezposelni, ki prejemajo denarno nadomestilo, lahko zaslužijo do 200 evrov

Odgovor strokovnjaka: Brezposelni, ki prejemajo denarno nadomestilo, lahko zaslužijo do 200 evrov (slika: sxc.hu).

Vprašanje:

Ali moram, kot brezposelni, javiti zavodu za zaposlovanje, če dobim kakšno delo? Ali moram javiti tudi svoj zaslužek? Do katerega zneska zaslužka obdržim denarno nadomestilo?

Odgovor:

Ločimo dve vrsti brezposelnih. V eni skupini so tisti, ki so brezposelni in ne delajo, v drugi pa tisti, ki delajo. V kolikor ste brezposelni in delate, od vas zavod za zaposlovanje (ZRSZ) pričakuje, da mu boste zaslužke nad 200 evrov sporočili sami.

Da bi obdržali nadomestilo v nespremenjenem znesku, lahko od letos zaslužite največ 200 evrov. Če znesek presežete, se denarno nadomestilo zniža za polovico dohodka iz dela, ki presega 200 evrov.

Podatka, koliko brezposelnih dela in koliko zaslužijo, na zavodu nimajo, razen, ko jim brezposelni to sporočijo sami.

Zavod se namerava v prihodnosti povezati z davčno upravo. Na ta način bodo lahko avtomatično pridobivali podatke o zaslužkih brezposelnih, ki prejemajo denarna nadomestila od zavoda za zaposlovanje. Za vse ostale brezposelne pa podlage za preverjanje zaslužkov nimajo in tudi ne bodo imeli, saj so podatki o zaslužkih osebni podatek.

Vir: Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje.

Oznake: , ,
Iskanje
MP izobraževanja

MP dogodek Facebook oglaševanjeFacebook oglaševanje je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za izboljšanje prodaje. Na tokratnem dogodku se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. Preberite več o delavnici >>

Vse za podjetje