Odgovor strokovnjaka: Invalidska upokojenost in s.p.

Avtor — 16.01.2012
Bralka se je na nas obrnila z vprašanjem, ali je možno registrirati "popoldanski" s.p., glede na to, da je od 1.1.2012 invalidsko upokojena za 4 ure, ostane pa ji še 4 urni redni delovnik. Dejavnost, s katero se ukvarja, ni podobna tisti v službi.
Odgovor strokovnjaka: Invalidska upokojenost in s.p.

Odgovor strokovnjaka: Invalidska upokojenost in s.p.(slika: sxc.hu)

Vprašanje

Ali je možno registrirati “popoldanski” s.p., glede na to, da sem od 1.1.2012 invalidsko upokojena za 4 ure, ostane pa mi še 4 urni redni delovnik. Dejavnost, s katero se ukvarjam, ni podobna tisti v službi.

Odgovor

Odgovor na vaše vprašanje je negativen. V kolikor ste invalidsko upokojeni in zaposleni s krajšim delovnim časom, spadate v III. kategorijo invalidnosti, zaradi česar imate pravico do invalidske pokojnine. Obstoj invalidnosti ugotavlja invalidska komisija ZPIZ-a. Ker za čas, ko ne morete opravljati dejavnosti s celotnim delovnim časom, prejemate invalidsko pokojnino, bi bilo v nasprotju z namenom zakona, da bi poleg plače in invalidske pokojnine smeli prejemati še dohodek iz naslova opravljanja dejavnosti v okviru s.p., saj se po zakonu predvideva, da oseba, ki je invalidsko upokojena, ni zmožna opravljati dejavnosti v celoti. Navedeno velja ne glede na vrsto dejavnosti.

Za podrobnejše informacije v zvezi s tem vas napotujemo, da se obrnete tudi na ZPIZ (telefonska številka 01/ 474 51 00, oziroma e-mail informacije@zpiz.si).


Oznake: , , ,