Odgovor strokovnjaka: izbris podjetja iz sodnega registra

V tokratni rubriki Odgovor strokovnjaka odgovarjamo na vprašanji, kakšni pogoji morajo biti izpolnjeni, da se podjetje lahko izbriše iz poslovnega registra (brez likvidacije) in kolikšni so stroški, povezani z izbrisom podjetja iz registra.
Odgovor strokovnjaka: izbris podjetja iz sodnega registra

Odgovor strokovnjaka: izbris podjetja iz sodnega registra. (Vir slike: sxc.hu)

Vprašanje

Kakšni pogoji morajo biti izpolnjeni, da se podjetje lahko izbriše iz poslovnega registra (brez likvidacije)? Kolikšni so stroški, povezani z izbrisom podjetja iz registra?

Odgovor

Izbris družbe iz sodnega registra po skrajšanem postopku (brez likvidacije) se v praksi pojavi, kadar podjetniki zaradi različnih razlogov »ohranjajo podjetje pri življenju« (oddajajo bilance na AJPES), čeprav podjetje ne posluje. S tem nastajajo stroški, ki pa z zaprtjem podjetja oziroma izbrisom tega iz sodnega registra prenehajo bremeniti njegovega lastnika.

Izbris družbe iz sodnega registra

Kdo lahko zapre podjetje tako, da izbriše družbo iz sodnega registra po skrajšanem postopku (brez likvidacije)?

To lahko storijo družbeniki družb, ki:

  • imajo poplačane vse obveznosti družbe;
  • imajo urejena vsa razmerja z svojimi zaposlenimi in
  • v postopku izbrisa izjavijo, da prevzemajo obveznost plačila morebitnih preostalih obveznosti družbe.

Družbe, ki nimajo poplačanih vseh obveznosti družbe in ki nimajo urejenih vseh razmerij s svojimi zaposlenimi, na tak način ne morejo zapreti podjetja.

Več o tem, kdo lahko opravi izbris družbe iz sodnega registra, kam nasloviti zahtevo po zaprtju podjetja oz. izbrisu podjetja iz sodnega registra, kako poteka postopek izbrisa in o notarskih taksah in drugih stroških si preberite v MP članku z naslovom: Kako izbrisati podjetje iz sodnega registra

Koliko stane zaprtje podjetja?

Stroški notarske storitve: vrednotenje in obračunavanje notarskih storitev je določeno v notarski tarifi (vrednost točke brez DDV: 1 točka = 0,459 EUR).

  • Za sestavo notarskega zapisnika, s katerim notar potrdi sklepe skupščine ali sklepe edinega družbenika gospodarske družbe (razen delniške družbe, GIZ ali zadruge), znaša pristojbina po tarifi št. 1, znižana za 30 odstotkov, vendar največ 1.500 točk. Pristojbina se odmeri od zneska osnovnega kapitala.
  • Za sestavo predloga za vpis v sodni register znaša pristojbina 80 točk (tarifa št. 13 a) in po porabi časa za pregled listin po št. 14;
  • Za pregled vpisa v sodnem registru pred in po notarski storitvi znaša pristojbina skupaj 50 točk (tarifa št. 19.5.).

Poleg tega je stranka dolžna povrniti notarju:

  • izdatke v dejanski višini ali v pavšalni višini 2 odstotkov skupne cene storitve, z dodanim 1 odstotkom od presežka nad 1000 točk, če skupna cena storitve presega 1000 točk;
  • pisarniške stroške za izdelavo odpravkov in overjenih prepisov notarskih listin, za vsako stran 1 točko;
  • pristojbino za overitev prepisov listin po tarifi št. 16.8. (na primer overitev prepisa iz knjige sklepov, dovoljenje ATVP za spremembo statuta) v višini 5 točk za vsako stran.

Vir: Kako izbrisati podjetje iz sodnega registra

Oznake: , , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

20.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Vse za podjetje