Odgovor strokovnjaka: izterjava terjatev

Avtor Saba Resnik — 22.07.2013
Komentiraj!
V tokratni rubriki Odgovor strokovnjaka vam predstavljamo problem, s katerim se srečujejo mnogi podjetniki. To so neplačila za opravljene storitve. Na srečo pa obstaja kar nekaj načinov, ki vam lahko pomagajo pri uspešnem upravljanju terjatev.
Odgovor strokovnjaka: izterjava terjatev

Odgovor strokovnjaka. (Vir slike: sxc.hu)

Vprašanje

Mnogokrat se zgodi, da za opravljene storitve ne dobim plačila. Kako lahko najbolj učinkovito izterjam denar, ki mi ga je dolžna stranka?

Odgovor

Za uspešno poslovanje podjetja je še vedno najbolj pomembna preventiva. To je preverjanje bonitetne ocene. V kolikor pa se vseeno kaj zalomi, si preberite 5 korakov, ki vas bodo pripeljali do učinkovite rešitve za upravljanje s terjatvami.

1. Odkup terjatev: Ena izmed glavnih prednosti tega načina poplačila terjatev je, da sredstva v višini od 80 do 90 odstotkov nakupne vrednosti terjatve prejmete takoj, preostalo pa prejmete izplačano, ko kupec poravna terjatev.

2. Odkup terjatev na podlagi verižne kompenzacije: Verižna kompenzacija je postopek, ki omogoča unovčevanje posredno odkupljenih zapadlih terjatev. Ta postopek je najpogosteje uporabljen v Sloveniji, saj je eden najcenejših.

3. Konvertiranje terjatev: Konvertiranje terjatev je eden od novejših načinov zapiranja zapadlih terjatev, ki se je v številnih primerih izkazal za učinkovitega. Tovrstni način upravljanja s terjatvami je še posebej primeren za uvozna in storitvena podjetja ter družbe, ki imajo težave z zagotavljanjem tekoče likvidnosti.

Več o odkupu in konvertiranju terjatev ter mediaciji si lahko preberete v MP članku z naslovom Kako uspešno upravljati s terjatvami.

4. Mediacija – izvensodna izterjava: Mediacija je proces, kjer med upnika in dolžnika vstopi tretja oseba. Ta omogoča obsežne možnosti pogajanja, profesionalec pa lahko dolžnika ponavadi že z nekaj strokovnimi in s premišljenimi potezami prepriča, da v najkrajšem možnem času izvede plačilo zapadlih terjatev.

5. Sodna izterjava: Sodna izterjava je zadnja postaja in je prava odločitev v primeru, da so bili vsi koraki do tedaj neuspešni.

Vir: mladipodjetnik.si

shranjeno pod:
Prijavi se na e-novice!