Odgovor strokovnjaka: Kako zamenjati direktorja v d.o.o.?

Avtor — 14.04.2015
V tokratni rubriki odgovor strokovnjaka bomo odgovorili na vprašanje, kako zamenjati direktorja v d.o.o., kakšen je postopek in kakšno dokumentacijo je potrebno za izpeljavo tega postopka pripraviti in komu je to dokumentacijo potrebno predložiti.
Odgovor strokovnjaka: Kako zamenjati direktorja v d.o.o.?

Odgovor strokovnjaka: Sprememba direktorja v d.o.o. (Vir slike: freeimages.com)

Vprašanje:

Kakšen je postopek zamenjave direktorja v d.o.o.?

Odgovor: 

Zakon o gospodarskih družbah predstavlja pravno podlago za zastopanje gospodarskih družb, Zakon o sodnem registru in Uredba o vpisu družb in drugih pravnih oseb v sodni register pa urejata postopek izvedbe spremembe zastopnika d.o.o..

Postopek za zamenjavo direktorja se prične s sprejetjem sklepa o razrešitvi dosedanjega direktorja in sprejetjem sklepa o imenovanju bodočega direktorja. Družbena pogodba naj bi predstavljala dokument, na katerega naj bi se družba tem primeru naslonila glede poteka samega postopka, izvedbe skupščine in glasovanja.

Nato sledi priprava in predložitev predloga za spremembo zastopnika (predlog za vpis spremembe zastopnika v sodni register).

Preberite tudi Odgovor strokovnjaka: Prepoved oglaševanja v tujem jeziku

Predlog za spremembo zastopnika se lahko vloži na točkah VEM, če je družba ustanovljena na podlagi enostavne (t.i. VEM) družbene pogodbe, pri kateri ni potrebno sodelovanje notarja.

Sicer je potrebno spremembo zastopnika urediti pri notarju, saj mora notar spremeniti družbeno pogodbo in jo nato skupaj s predlogom spremembe zastopnika posredovati sodnemu registru.

Predlog za spremembo zastopnika mora vsebovati predvsem identifikacijske podatke o bodočem zastopniku in datum nastopa nove funkcije, tip zastopanja (poslovodja oziroma direktor ali prokurist), način zastopanja (samostojno ali skupno – d.o.o. ima lahko več zakonitih zastopnikov hkrati) ter meje pooblastil za zastopanje, če v skladu z zakonom omejitev pooblastila za zastopanje učinkuje proti tretjim osebam.

Uredba o vpisu družb in drugih pravnih oseb v sodni register določa, da je potrebno predlogu za spremembo zastopnika priložiti overjeno izjava o neobstoju okoliščin, ki bi preprečevale imenovanje v funkcijo direktorja iz drugega odstavka 255. člena ZGD-1 in soglasje bodočega direktorja z imenovanjem.

Vzorce zgoraj omenjenih dokumentov najdete v članku Sprememba zastopnika v d.o.o.>>

Oznake:
Iskanje
MP izobraževanja
MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje.

Preberite več >>
Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje.

Preberite več >>
Vse za podjetje