Odgovor strokovnjaka: Kdaj ob odprtju novega podjetja prispevki ostanejo enaki

V današnji rubriki Odgovor strokovnjaka bomo odgovorili na vprašanje, koliko časa mora miniti med zaprtjem in odprtjem novega podjetja, da se prispevki začnejo obračunavati "na novo", torej da niso več vezani na prejšnjo zavarovalno osnovo.
Stroški za plače višji

Stroški za plače višji (Vir slike: freeimages.com)

Vprašanje:

1. Koliko časa mora miniti med zaprtjem in odprtjem novega podjetja, da se prispevki za socialno varnost začnejo obračunavati “na novo” oziroma “iz nule”?

2. Ali se lahko višina prispevkov na prošnjo zavarovanca spremeni in za koliko?

Odgovor:

Odgovore na zgoraj postavljena vprašanja najdemo v 145. členu Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.

Osnovo za plačilo prispevkov imenujemo zavarovalna osnova. Zavarovalna osnova je dobiček zavarovanca, v katerem niso upoštevani obračunani prispevki za obvezno socialno zavarovanje ter znižanje in povečanje davčne osnove, preračunan na mesec.

Formula: ((dobiček + obračunani prispevki) – 28 %) / meseci poslovanja v letu = zavarovalna osnova

Za zavarovance samostojne podjetnike tega zakona se tako ugotovljeni dobiček za določitev zavarovalne osnove iz prejšnjega odstavka zniža za 28 % (v letu 2015, v letu 2016 pa za 25%).

Minimalna zavarovalna osnova za zavarovance – samostojne podjetnike znaša 54 % zadnje znane povprečne plače v Sloveniji (v avgustu 2015 je ta znašala 1.540,25 evrov) za prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, za prispevke za starševsko varstvo in za prispevke za primer brezposelnosti ter 60 % zadnje znane povprečne plače za prispevke za zdravstveno zavarovanje.

Tako minimalna zavarovalna osnova za vse prispevke, razen zdravstvenih trenutno zanaša 831,74 evrov, za zdravstvene prispevke pa 924,15.

Minimalni prispevki za zdravstveno zavarovanje se plačujejo v višini 13,45 % od 924,15, kar znaša 124,30 evrov.

Minimalni prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, prispevke za starševsko varstvo in prispevki za primer brezposelnosti pa se plačujejo v višini 24,75 % od 831,74 evrov, kar trenutno znaša 205,85 evrov.

Vabljeni k branju članka Koliko znašajo prispevki za s.p.?

Minimalni prispevki za zavarovance – samostojne podjetnike tako trenutno znašajo skupaj 330,15 evrov. V kolikor gre za odprtje prvega s.p., potem zavarovancu pripada delna oprostitev prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, kar pomeni, da v prvem letu plačuje 50 % manj prispevkov za PIZ (v primeru minimalnih prispevkov to pomeni 228,9 evrov za prvo leto), v drugem letu pa 30 % manj (269,4 evrov).

Maksimalna zavarovalna osnova za zavarovance – samostojne podjetnike znaša 3,5-kratnik zadnje znane povprečne plače, kar znaša 5.390,88 evrov. Če od te osnove izračunamo prispevke (38,2 % od zavarovalne osnove), dobimo podatek, da so najvišji možni prispevki trenutno 2.059,31 evrov.

Če po formuli, predstavljeni zgoraj znesek zavarovalne osnove znaša več kot 831,74 evrov in manj kot 5.390,88 evrov, potem samostojni podjetnik plačuje prispevke v višini 38,2 % od zavarovalne osnove.

V primeru d.o.o. (velja za osebe, ki so hkrati lastniki oziroma družbeniki in poslovodne osebe v d.o.o.-ju) so minimalni prispevki nekoliko višji, in sicer znašajo trenutno 382,44 evrov. Višji pa so zato, ker je višja minimalna zavarovalno osnova. Ta znaša 65 % zadnje znane povprečne plače, kar pomeni 1.001,16 evrov. Najvišja možna zavarovalna osnova in s tem tudi najvišji možni prispevki so enaki kot pri samostojnem podjetniku.

1. Če zavarovanec zapre podjetje in ga ponovno odpre, pri čemer med zaprtjem in odprtjem novega podjetje preteče manj kot 6 mesecev, zavarovanec plačuje prispevke od zavarovalne osnove, od katere so plačevali prispevke pred izstopom iz zavarovanja (pred zaprtjem podjetja). Če pa od zaprtja podjetja mine več kot pol leta, potem zavarovanec ob odprtju novega podjetja začne obračunavati prispevke “na novo”, torej začne z minimalnimi prispevki, dokler se ne ugotovi višina dobička, na katero so vezani prispevki oziroma višina le-teh v naslednjem koledarskem letu.

2. Če zavarovanec oceni, da zavarovalna osnova ne ustreza pričakovanemu dobičku v tekočem letu, lahko za naprej plačuje prispevke od zavarovalne osnove, zmanjšane za največ 20 %, vendar najmanj minimalne prispevke, kot so opisani zgoraj.

Če v tem primeru zavarovalna osnova, ugotovljena na podlagi dejanskega dobička za to leto, preseže znižano zavarovalno osnovo, od katere so se plačevali prispevki, za več kot 20 %, se v prihodnjem obdobju prispevki plačujejo od zavarovalne osnove, določene na podlagi dejansko ugotovljenega dobička, povečane za 20 %.

Viri:

Ta članek je bil pripravljen na podlagi zakonodaje ter sodne in upravne prakse, veljavne v času priprave besedila. V primeru kasnejših sprememb zakonodaje, sodne ali upravne prakse avtor in Zavod mladi podjetnik ne odgovarjata za ažurnost oziroma uskladitev besedila s kasnejšimi spremembami.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Odgovor strokovnjaka: Kaj sledi, če študent odpre podjetje?

Odgovor strokovnjaka: Kaj sledi, če študent odpre podjetje?

V tokratni rubriki Odgovor strokovnjaka bomo pojasnili vse posledice, ki jih je deležen študent, po tem, ko odpre lastno podjetje. Lahko študent, ki odpre podjetje, še naprej redno študira? Mu ostanejo študentske bonitete? Je kakšna razlika, če odpre s.p. ali če odpre d.o.o.? Preberite več >>

Odgovor strokovnjaka: Mladoletni ustanovitelj podjetja

Odgovor strokovnjaka: Mladoletni ustanovitelj podjetja

V tem članku se bomo ukvarjali z vprašanjem mladoletnosti kot ovire pri ustanavljanju podjetja. Pravo mladoletnega posameznika obravnava kot poslovno nesposobnega oz. delno sposobnega. V nadaljevanju preberite, kako to vpliva na mladoletnikovo željo po vstopu v podjetništvo. Preberite več >>

Odgovor strokovnjaka: Je popoldanski s.p. mogoč brez redne zaposlitve?

Odgovor strokovnjaka: Je popoldanski s.p. mogoč brez redne zaposlitve?

Tokratno rubriko smo posvetili odgovoru na vprašanje, ki nam ga stranke pogosto zastavljajo. Preverili smo, ali je mogoče odpreti popoldanski s.p., če oseba še ni zaposlena kje drugje. Preberite več >>

Odgovor strokovnjaka: Prepoved oglaševanja v tujem jeziku

Odgovor strokovnjaka: Prepoved oglaševanja v tujem jeziku

V tokratni rubriki Odgovor strokovnjaka se bomo posvetili oglaševanju, natančneje jeziku oglaševanja. Prepovedano je namreč oglaševanje v tujem jeziku, saj mora biti slednje navadnemu potrošniku razumljivo. Več preberite v nadaljevanju. Preberite več >>

Odgovor strokovnjaka: Registracija podjetja na domačem naslovu

Odgovor strokovnjaka: Registracija podjetja na domačem naslovu

V današnji rubriki Odgovor strokovnjaka bomo dogovorili na naslednje vprašanje: kakšni so pravno-formalni pogoji za registracijo podjetja in opravljanje dejavnosti na domačem naslovu, torej v lastni oziroma najeti nepremičnini, namenjeni bivanju. Preberite več >>

Najem stanovanjskega kredita

Najem stanovanjskega kredita

Najem kredita za nakup ali gradnjo nepremičnine je zelo pomembna odločitev, kjer se je predhodno potrebno dobro pozanimati pod kakšnimi pogoji nudijo kredite različne banke. V tem članku bomo predstavili predvsem katere pogoje morate izpolnjevati, da vam banka lahko odobri kredit in kako se določa kreditna sposobnost pri posameznih bankah. Preberite več >>

Odgovor strokovnjaka: Sprememba s.p. v popoldanski s.p.

Odgovor strokovnjaka: Sprememba s.p. v popoldanski s.p.

V tokratni rubriki Odgovor strokovnjaka bomo predstavili postopek prehoda z "navadnega" ali drugače rečeno "polnega" s.p. na "popoldanski" s.p. (opravljanje dejavnosti kot postranski poklic). Pomembno je vedeti, da imajo lahko popoldanski s.p. le tisti, ki so zaposleni (zavarovani) za polni delovni čas. Preberite več >>

Odgovor strokovnjaka: Prihodkovna meja pri normirancih

Odgovor strokovnjaka: Prihodkovna meja pri normirancih

Tokratna rubrika Odgovor strokovnjaka bo namenjena podjetnikom, ki svojo davčno osnovo ugotavljajo z upoštevanjem normiranih odhodkov, t. i. normirancem. Preberite več >>

Subvencioniranje krajšega delavnika: odgovori na najpogostejša vprašanja

Subvencioniranje krajšega delavnika: odgovori na najpogostejša vprašanja

Z 12. junijem je Zavod za zaposlovanje pričel s sprejemanjem vlog za pridobitev subvencije za zaposlene z odrejenim skrajšanim delovnim časom. Kako do subvencije in na kaj morajo biti delodajalci pozorni, pojasnjujemo v nadaljevanju.   Preberite več >>

Povračilo nadomestil plače: najpogostejša vprašanja odgovorjena

Povračilo nadomestil plače: najpogostejša vprašanja odgovorjena

Delodajalci, ki so svoje delavce zaradi posledic epidemije morali poslati na čakanje na delo, oziroma ti ne delajo zaradi razlogov višje sile ali pa karantene, odrejene s strani ministrstva za zdravje, so upravičeni do povračila izplačanih nadomestil plač. V tokratnem prispevku predstavljamo odgovore na najpogostejša vprašanja v zvezi s povračili nadomestil plače delavcem, ki jih lahko uveljavljajo delodajalci. Preberite več >>

Oznake:,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje