Odgovor strokovnjaka: Kdo lahko odpre popoldanski s.p.?

V današnjem Odgovoru strokovnjaka bomo odgovorili na vprašanje, kdo lahko odpre t.i. popoldanski s.p. oziroma kdo lahko opravlja dejavnost kot postranski poklic ter predstavili višino prispevkov, ki jih morajo "popoldanci" plačevati.
Odgovor strokovnjaka: Kdo lahko odpre popoldanski s.p.?

Odgovor strokovnjaka: Odprtje popoldanskega s.p. (Vir slike: freeimages.com)

Vprašanje:

Kdo lahko odpre popoldanski s.p. in kakšne prispevke mora plačevati?

Odgovor:

Popoldanski s.p. lahko odpre oseba, ki je v delovnem razmerju za polni delovni čas, torej za 40 ur tedensko in iz tega naslova že plačuje prispevke za socialna zavarovanja. 

Pravno-formalno se popoldanski s.p. od t.i. polnega oziroma navadnega s.p. ne razlikuje. V obeh primerih imata nosilca dejavnosti enake dolžnosti in obveznosti.

Več o popoldanskem s.p. preberite v članku Popoldanski s.p. 

Popoldanski s.p. pa se od navadnega s.p. razlikuje v višini prispevkov. Medtem ko minimalni prispevki za navadni s.p. (brez upoštevanja delne oprostitve prispevkov ob odprtju določenega podjetja) znašajo 330,15 evrov, mora oseba s popoldanskim s.p. v državno blagajno mesečno prispevati 64,57 evrov.

Slednji znesek je sestavljen iz prispevka za pokojninsko in invalidsko zavarovanje v višini 31,85 evrov in prispevka za zdravstveno zavarovanje v višini 32,72 evrov. Prispevke je potrebno plačati najkasneje do 15. v mesecu, ne glede na dejstvo, da ni bil izdan noben račun in da ni bilo prejeto nobeno plačilo. 

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

MP delavnica: Trening javnega nastopanja

15.11.2017 od 17:00 do 19:30
MP delavnica: Trening javnega nastopanja

Se vam zatakne v grlu, ko morate stopiti pred občinstvo? Vabimo vas na 4-tedenski trening javnega nastopanja, kjer bomo obdelali prvine dobrega javnega nastopa, pogledali tremi v oči, se ji globoko nasmejali in skupaj izboljšali vaš javni nastop.
Preberite več >>

Vse za podjetje