Odgovor strokovnjaka: letno poročilo za s.p.

Avtor — 18.03.2013
Tokrat si bomo podrobneje ogledali tematiko oddaje letnega poročila. Samostojni podjetniki morajo namreč enkrat letno, v treh mesecih po koncu poslovnega leta, sestaviti letno poročilo, katerega vsebina je odvisna od števila zaposlenih, prihodkov od prodaje in vrednosti aktive.
Odgovor strokovnjaka: letno poročilo za s.p.

Odgovor strokovnjaka: letno poročilo za s.p. (Vir slike: sxc.hu)

Vprašanje

Kako je sestavljeno letno poročilo za s.p. in do kdaj ga je potrebno oddati?

Odgovor

Skladno z Zakonom o gospodarskih družbah morajo gospodarske družbe in samostojni podjetniki enkrat letno, v treh mesecih po koncu poslovnega leta, torej do 31. marca naslednjega leta, sestaviti letno poročilo, katerega obseg in vsebina sta odvisna od njihove velikosti. Podatki za razvrstitev v velikostni razred so število zaposlenih, prihodki od prodaje in vrednost aktive.

Računovodsko poročilo v grobem sestavljajo:

  • računovodski izkazi, kot so bilanca stanja, izkaz poslovnega izida, izkaz drugega vseobsegajočega donosa, izkaz denarnih tokov, izkaz gibanja kapitala in priloga s pojasnili,
  • poslovno poročilo.

Več o oddaji letnega poročila za gospodarske družbe in s.p si preberite v našem podjetniškem kotičku.

Oddaja letnega poročila

Do 31. marca morajo samostojni podjetniki oddati obračun davka od odhodka iz dejavnosti. Oddajajo se izključno v elektronski obliki preko e-davkov. Pred oddajo moramo pridobiti digitalno pooblastilo ali pooblastiti računovodski servis za oddajo.

Obračun davka od dohodka iz dejavnosti pa je sestavljen iz:

  • obrazca za obračun davka iz dejavnosti,
  • bilance stanja,
  • izkaza poslovnega izida.

Vir: Letna poročila gospodarskih družb in s.p

————————————————————————————————————————-

Želite izvedeti več? Vprašajte na forumu! Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas!

Oznake: , , ,
Iskanje
MP izobraževanja
MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje.

Preberite več >>
Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje.

Preberite več >>
Vse za podjetje