Odgovor strokovnjaka: Nova klavzula o oprostitvi DDV

Avtor — 25.02.2013
Podjetnik-davčni zavezanec ima vprašanje v zvezi z izdanimi računi, ki so oproščeni davka. Zanima ga namreč, ali je treba na izdanih računih, oproščenih plačila DDV, pisati člen ZDDV-1 ali člen Direktive, ki se nanaša na oprostitev, ali na računu zgolj navede »Oproščeno DDV«.
Odgovor strokovnjaka: Nova klavzula o oprostitvi DDV

Odgovor strokovnjaka: nova klavzula o oprostitvi ddv. (Vir slike: sxc.hu)

Vprašanje

Ali je treba na izdanih računih v zvezi z dobavami, oproščenimi plačila DDV, pisati člen ZDDV-1 ali člen Direktive, ki se nanaša na oprostitev, ali je dovolj, da se na računu navedem le klavzulo »Oproščeno DDV«?

DURS pojasnjuje

Pri izdaji računov za dobave, za katere velja oprostitev plačila DDV, je dovolj, da se na računu navede klavzulo »Oproščeno DDV«. Zaradi lažjega evidentiranja računov in večje razumljivosti pa se priporoča, da se poleg navedenega besedila navede tudi ustrezni člen ZDDV-1 ali Direktive Sveta 2006/112/ES.

Zakon o davku na dodano vrednost – ZDDV-1 v prvem odstavku 82. člena določa, katere podatke mora davčni zavezanec navesti na računu.

V primeru oprostitve DDV mora davčni zavezanec v skladu z 12. točko prvega odstavka 82. člena ZDDV-1 navesti veljavno določbo Direktive Sveta 2006/112/ES ali ustrezni člen tega zakona ali drugo sklicevanje, ki kaže na to, da je dobava blaga ali storitev oproščena DDV.

Vir: .durs.gov.si

————————————————————————————————————————-

Želite izvedeti več? Vprašajte na forumu! Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas!


Oznake: , ,