Odgovor strokovnjaka: Obračun kilometrine

Avtor — 20.05.2013
V tokratni rubriki Odgovor strokovnjaka vam predstavljamo vprašanje v zvezi z obračunom kilometrine. Samostojnega podjetnika namreč zanima, kako si lahko obračuna kilometrino za vsakodnevni prevoz do iste stranke z osebnim vozilom, ki ga ima v lasti kot fizična oseba.
Odgovor strokovnjaka: Obračun kilometrine

Odgovor strokovnjaka: Obračun kilometrine (Vir slike: sxc.hu)

Vprašanje

Sem samostojni podjetnik, ki ima svojo dejavnost registrirano na svojem domačem naslovu, delo pa opravljam za naročnika, h kateremu se vozim dnevno z osebnim avtomobilom, ki ga imam v lasti kot fizična oseba. Ali lahko obračunam kilometrino po 0,37 EUR/km?

Odgovor

Podjetnik sam oziroma v nekaterih primerih računovodja za podjetje vsak mesec napravi izračun nadomestil za prevoz na delo ter za službene poti. Napraviti je potrebno dva obračuna, in sicer za prevoz na delo in kilometrine.

Omenjena izračuna sta sicer dokaj rutinska zadeva, pa vendarle vsak mesec podjetniku vzameta kar nekaj časa. Zato smo se pri Zavodu mladi podjetnik odločili, da vam bomo delo nekoliko olajšali ter vam vsak mesec posredovali omenjena dva dokumenta, in sicer v taki obliki, da boste imeli z njima kar najmanj dela. Več o tem si lahko preberete v rubriki Obračun – prevoz na delo ter kilometrine.

Svetuje Lidija robnik, predavateljica in avtorica več knjig in priročnikov:

Ko se podjetnik odpravi na pot do stranke, je to mišljeno kot službena pot, zato si lahko obračunava kilometrino po 0,37 EUR/km. Nikakor pa si samostojni podjetnik ne sme obračunavati povračil stroškov prevoza na delo in z dela.

V tem specifičnem primeru, ko se samostojni podjetnik vozi na delo k enemu naročniku, zakon o dohodnini določa, da gre za odvisno razmerje in se ta pot šteje kot pot na delo in z dela in ne službena pot. To pomeni, da si mora samostojni podjetnik obračunavati 0,18 EUR/km. V primeru, da podjetnik obišče še druge poslovne partnerje, te poti nato obračuna po 0,37 EUR/km.

Vir: Revija Podjetnik, maj 2013


Oznake: , , , , ,