Odgovor strokovnjaka: Obvezno zavarovanje lastnika enoosebne družbe

Avtor — 05.03.2012
Pred kratkim so se naši strokovnjaki ukvarjali z vprašanjem glede obveznega socialnega zavarovanja lastnika enoosebne družbe, ki ima s podjetjem sklenjeno pogodbo o zaposlitvi kot prodajni referent in ne kot poslovodna oseba (direktor družbe je druga oseba).
Odgovor strokovnjaka: Obvezno zavarovanje lastnika enoosebne družbe

Odgovor strokovnjaka: Obvezno zavarovanje lastnika enoosebne družbe (Vir slike: sxc.hu)

Bralca je zanimalo, ali lahko oseba ostane zavarovana na osnovi pogodbe o zaposlitvi, ali pa bi ga morala družba odjaviti in bi se lastnik pod zavarovalno osnovo 040 prijavil sam.

Naši svetovalci so ugotovili, da lastniku enoosebne družbe, ki je zaposlen v podjetju kot delavec na šifri podlage 001, ni potrebno narediti ničesar, če želi ostati zaposlen v svojem podjetju in nadalje za svoje delo prejemati plačo.

Na vprašanje, ali se morajo vsi trije lastniki podjetja, zavarovani na osnovi pogodbe o zaposlitvi, sedaj odjaviti in se sami prijaviti pod osnovo 040 ter ali je dovolj, da za to določijo le enega izmed njih, pa strokovnjaki odgovarjajo:

Če jim do sedaj ni bilo potrebno spremeniti šifre podlage iz 001 na 040, potem jim tega tudi sedaj ni potrebno storiti. V kolikor pa bi Zavod za zdravstvo in Zavod za pokojninsko zavarovanje ugotovila, da je potrebno določiti poslovodno osebo s šifro podlage 040, bi morali določiti, kateri od lastnikov bo poslovodna oseba in zanjo izvesti odjavo iz šifre podlage 001 in prijavo v 040. Po najnovejših razlagah prej omenjenih inštitucij, to ne bo potrebno. Vsi lastniki ostanejo zavarovani s šifro podlage 001 in nadalje prejemajo plačo kot do sedaj.

Vir: Verlag Dashöfer


Oznake: , , , , , ,