Odgovor strokovnjaka: Uveljavljanje odbitka DDV

Avtor — 18.02.2013
V tokratni rubriki odgovor strokovnjaka si bomo podrobneje ogledali, kdaj ima podjetnik - davčni zavezanec - pravico do naknadnega odbitka DDV in do kdaj je rok za uveljavljanje pravice do odbitka DDV. Na vprašanje odgovarja DURS.
Odgovor strokovnjaka: Uveljavljanje odbitka DDV

Odgovor strokovnjaka: pravica do uveljavljanja odbitka ddv. (Vir slike: sxc.hu)

Vprašanje

Ali ima davčni zavezanec pravico do odbitka DDV, ki ga je plačal v zvezi z nabavami blaga in storitev, preden se je identificiral za namene DDV? V kolikor ima to pravico, ali obstaja rok za uveljavljanje pravice do odbitka DDV?

DURS odgovarja

Davčni zavezanec ima načeloma pravico do naknadnega odbitka DDV, ki ga je plačal v zvezi z nabavami blaga in storitev, preden se je identificiral za namene DDV. To pravico pa lahko uveljavlja najkasneje v zadnjem davčnem obdobju koledarskega leta, ki sledi letu, v katerem je nastala pravica do odbitka DDV.

Odbitek DDV je mogoč le, če davčni organ po natančnem pregledu vseh okoliščin ugotovi, da so izpolnjeni vsi predpisani pogoji za odbitek DDV ter da davčni zavezanec ni deloval z goljufivim namenom.

Prav tako je treba upoštevati tudi določbe ZDDV-1 glede uveljavljanja pravice do odbitka DDV. Pravica do odbitka DDV namreč nastane v trenutku, ko nastane obveznost obračuna DDV. Ta pa nastane, ko je blago dobavljeno ali je storitev opravljena oziroma, ko je prejeto predplačilo.

Če davčni zavezanec odbitka DDV ne opravi v davčnem obdobju, v katerem je nastala pravica do odbitka, lahko odbije DDV kadar koli po tem davčnem obdobju, vendar ne pozneje kot v zadnjem davčnem obdobju koledarskega leta, ki sledi letu, v katerem je pridobil pravico do odbitka DDV.

Vir: durs.gov.si

————————————————————————————————————————-

Želite izvedeti več? Vprašajte na forumu! Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas!

Oznake: , , , ,