Odgovor strokovnjaka: Razmejitev subvencije

Avtor Maja Borštnik — 24.12.2012
Komentiraj!
V tokratni rubriki "Odgovor strokovnjaka" je Tanja Goljar iz Računovodskega servisa E-Amiga pojasnila, kako je glede razmejitve subvencije in o tem, kaj je potrebno storiti, da ne gre celotna subvencija v prihodek letošnjega leta.
Odgovor strokovnjaka: Razmejitev subvencije

Odgovor strokovnjaka: Razmejitev subvencije (Vir slike: sxc.hu)

Subvencija za samozaposlitev predstavlja poslovni prihodek (kto 769 - drugi poslovni prihodki, povezani s poslovnimi učinki) in se ne šteje med promet po kriterijih DDV - torej v "kvoto 25 tisoč evrov prometa".

Listina za knjižbo prihodka je pogodba. V njej je opredeljena obveznost obstoja prijave v socialno zavarovanje 24 mesecev (Zavod za zaposlovanje kontrolira M1 obrazec). Subvencijo torej razmejimo na 24 delov in razporedimo v obdobje od datuma prijave v zavarovanje do 24 mesecev nadaljnega obstoja prijave. Knjižimo jo na odložene prihodke (pasivne časovne razmejitve) in postopno prenašamo v prihodke. Na primer: letos 2/24 (375 EUR), naslednje leto 12/24 (2.250 EUR) in še naslednje leto 10/24 (1875 EUR).

Pogosta napaka pri knjiženju subvencije je knjiženje po prilivu in v celotnem znesku. Obveznost v pogodbi je oblikovanje stroškovnega mesta in s tem dokazovanje namenske porabe (običajno prispevkov, lahko tudi kakšen drug poslovni odhodek, osnovno sredstvo ...).

Odgovarjala je Tanja Goljar iz Računovodskega servisa E-Amiga.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Želite izvedeti več? Vprašajte na forumu! Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas!

Prijavi se na e-novice!