Odgovor strokovnjaka: Sprememba s.p. v popoldanski s.p.

Avtor — 01.03.2016
V tokratni rubriki Odgovor strokovnjaka bomo predstavili postopek prehoda z "navadnega" ali drugače rečeno "polnega" s.p. na "popoldanski" s.p. (opravljanje dejavnosti kot postranski poklic). Pomembno je vedeti, da imajo lahko popoldanski s.p. le tisti, ki so zaposleni za polni delovni čas.
Odgovor strokovnjaka: Sprememba s.p. v popoldanski s.p.

Odgovor strokovnjaka: Sprememba s.p. v popoldanski s.p. (Vir slike: bigstockphoto.com)

Vprašanje:

Kakšen je postopek spremembe “navadnega” s.p. v “popoldanski” s.p.?

Odgovor:

Popoldanski s.p. (tako se pogovorno imenujejo osebe, ki svojo dejavnost opravljajo kot popoldanski poklic) se ne razlikuje od običajnega s.p. v ničemer, razen v zavarovalni podlagi. 

Pri tem pa je pomembno vedeti, da ima lahko popoldanski s.p. le oseba, ki je zaposlena za polni delovni čas oziroma je že vključena v socialna zavarovanja v polnem obsegu. Tako popoldanski s.p. ne morejo imeti osebe, ki so zaposlene za polovični ali kateri drug krajši delovni čas.

Navadni s.p. je zavarovan po zavarovalni podlagi 005, kar pomeni, da je dolžan obračunavati polne prispevke za socialno varnost.

Vse o popoldanskem s.p., preberite v članku Popoldanski s.p.

Medtem, ko je popoldanski s.p. zavarovan po zavarovalni podlagi 001 (kot oseba, ki je v delovnem razmerju) ali pa kot 013, 016, 019 itd. V zvezi s svojo dejavnostjo pa plačuje pavšalne prispevke v višini cca. 65 evrov mesečno.

Če se samostojni podjetnik odloči zaposliti oziroma vstopiti v delovno razmerje, hkrati pa obdržati svoj s.p., se bo slednji z dnem vstopa v delovno razmerje preoblikoval v popoldanski s.p.

Delodajalčeva dolžnost je, da delavca prijavi na dan pričetka opravljanja dela v socialna zavarovanja. To stori tako, da preko portala eVEM odda M1 obrazec.

S.p. oziroma po novem delavec pa se mora odjaviti iz socialnega zavarovanja kot samozaposlena oseba in se prijaviti kot popoldanski s.p. To stori tako, da odda M2 obrazec za odjavo in M12 obrazec za prijavo preko portala eVEM.

Še glede časovne dimenzije. Smiselno je, da delavec počaka, da ga delodajalec prijavi v socialna zavarovanja in mu o tem preda potrdilo, nato pa delavec odda odjavni obrazec z datumom enega dne pred prijavo, in prijavni obrazec na dan prijave.

Torej, če prične z novo službo na dan 1.2., potem ga mora na tisti datum v socialna zavarovanja prijaviti delodajalec. Delavec oz. s.p. pa odda odjavni M2 obrazec z datumom 31.1. in prijavni M12 obrazec z datumom. 1.2.

Viri:

  • eVEM
  • ZZZS

Iščete pravno pomoč? Preverite naše pravno svetovanje >>

Oznake: , , ,