Odgovornost samostojnega podjetnika

Odgovornost samostojnega podjetnika je neomejena oziroma osebna. Podjetnik za obveznosti, ki so nastale pri njegovem poslovanju, odgovarja s premoženjem podjetja ter hkrati s svojim lastnim, zasebnim premoženjem, torej z vsem svojim premoženjem.

Odgovornost samostojnega podjetnika je neomejena oziroma osebna. Podjetnik za obveznosti, ki so nastale pri njegovem poslovanju, odgovarja s premoženjem podjetja ter hkrati tudi s svojim lastnim, zasebnim premoženjem, torej z vsem svojim premoženjem. Tako določa Zakon o gospodarskih družbah RS v prvem odstavku 7. člena (7/I ZGD-1).

Podjetnik je fizična (in ne pravna oseba!), ki na trgu samostojno opravlja pridobitno dejavnost z namenom ustvarjanja dobička.

Podjetnik na trgu deluje tako, kot da bi posle sklepal zase, saj jih sklepa v svojem imenu in na svoj račun. Zato je poslovno tveganje, ki ga sprejema samostojni podjetnik, večje kot npr. pri družbeniku družbe z omejeno odgovornostjo.

Ločevanje osebnega premoženja in premoženja podjetja nima pomena za upnike, pomembno je le za primer davčnih predpisov in morebitnega stečaja podjetnika.

Morda vas zanima tudi: Ustanovitev s.p.

Oznake:, , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje