Odpadna elektronika vredna več kot zlato

Avtor Jure Forstnerič — 21.05.2007
Komentiraj!
Vsi smo navdušeni ko dobimo kak nov kos elektronike. Večji, boljši računalniški zaslon, nov računalnik, komponente, karkoli. A kaj se zgodi s starimi deli? Večina odpadne elektronike prej ko slej konča v razvijajočem se svetu, največkrat na kitajskem, v Indiji in v Nigeriji.
Odpadna elektronika vredna več kot zlato

Je tu nekje vmes kak naš stari računalnik?

Zakaj bi kdo izvažal te dele čez pol sveta? Zadaj je seveda denar, saj je v mnogih primerih ceneje izvozit odpadke v te države, kot pa jih doma reciklirati. Včasih je lahko strošek tudi do desetkrat manjši. Trg elektronskih odpadkov naj bi do leta 2009 narasel čez mejo enajst milijard dolarjev. Sicer pa vsako leto proizvedemo med dvajset in petdeset milijoni ton odpadne elektronike. V odpadnih delih se najde veliko kovin, vrednih kar nekaj denarja, predvsem zlato, baker in aluminij. Ena tona računalniških delov naj bi imela več zlata kot sedemnajst ton zlate rude (iz katere se kasneje pridobi zlato). Tiskana vezja imajo do štiridesetkrat več bakra kot večino bakrove rude. Tako se na odpadih v omenjenih državah najde ogromno delavcev, ki ločujejo različne odpadke in iščejo najvrednejše. Nekateri odpadi na kitajskem imajo več kot sto tisoč zaposlenih. Je pa to početje zelo nevarno, saj vsebujejo ti deli ogromno škodljivih snovi, še več pa se jih sprosti ob taljenju posameznih delov.

Verjamemo da velika večina ljudi prepogosto kupuje nove in zmogljivejše računalnike, da sploh ne omenjamo obsedenosti s prenosniki. V Sloveniji zaenkrat večina odpadne elektronike še vedno ostane na kakih črnih odpadih.


Vir: Foreign Policy

Prijavi se na e-novice!