Odprtje podjetja z življenjskim partnerjem

Podjetništvo je lahko huda preizkušnja za posameznika, zato je pomoč življenjskega partnerja lahko povsem dobrodošla. A le, v kolikor sta oba izmed partnerjev pripravljena na hude poslovne pritiske, pravično delitev dela ter spoštovanje avtoritete drugega na dogovorjenih področjih.
Odprtje podjetja z življenjskim partnerjem

Odprtje podjetja z življenjskim partnerjem (Vir slike: sxc.hu)

V kolikor ste tudi vi eden izmed parov, ki se odloča za skupen vstop v podjetništvo, si še pred tem zastavite spodnja vprašanja in ugotovite, ali je skupno podjetje za vas sploh primerno.

Menita, da bo podjetništvo rešilo vajino razmerje?

Kljub temu, da morda o podjetništvu oba razmišljata že dlje časa, se najprej vprašajte o pravih razlogih za odprtje skupnega podjetja. Motite se namreč, če menite, da bosta na ta način rešila razmerje, saj je prav podjetništvo velikokrat krivec za propad zakonov in razmerij, predvsem zaradi hudih pritiskov, s katerimi se vsakodnevno soočajo poslovneži.

Je vaš partner zaupanja vreden?

Pri odprtju skupnega podjetja je izredno pomembno, da sta oba, tako mož kot tudi žena, pripravljena poprijeti za vsako opravilo, ki pride na plano, ne glede na zahtevnost. Pomislite na stanje v vašem domu – kateri izmed zakoncev v tipičnem dnevu postori več dela kot drugi? Resda v vsakdanjem življenju to morda ne povzroča težav, toda v kolikor na vprašanje niste odgovorili z “nihče”, se boste na delovnem mestu najverjetneje soočali s hudimi trenji. Preden odprete skupno podjetje, se prepričajte, da je vaš partner odgovorna oseba in da bo z največjo resnostjo prevzel del nalog, za katere bo zadolžen.

Bosta oba lahko spoštovala avtoriteto drugega?

Že na samem začetku je potrebno natančno določiti naloge in zadolžitve, ki jih bo prevzel kateri izmed partnerjev, glede na področje, ki mu najbolj leži. Pomembno je tudi, da se nato oba dogovorjenih vlog tudi držita, da se spoštujeta med seboj in si ne skušata spodbijati avtoritete. 

Ste prepričani, da denar ne bo porušil vajinega razmerja?

Preberite članek: Ustanovitev podjetja

Denar je eden glavnih razdiralcev razmerij, zato je pomembno, da se že pred ustanovitvijo podjetja dogovorita, kako bosta ravnala z denarjem – bosta zaslužek reinvestirala v rast podjetja? Ali ga bosta zapravila za počitnice? Natančno premislita o vseh možnih scenarijih – najboljših in najslabših, da kasneje ne bi prišlo do sporov.

Vir: Young Entrepreneur

Oznake:, , , , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje