Odpustite slabe delavce, preden bo prepozno

Avtor — 18.06.2015
Sodite med razumevajoče in sočutne vodje, ki nikakor nočejo odpustiti zaposlenih, čeprav podjetju prinašajo izgubo namesto dobička? Jim dajete preveč časa in podpore, da bodo mogoče nekega dne dobro opravljali svoje naloge? Dobro premislite, preden bo prepozno. Mogoče delate veliko napako.
Odpustite slabe delavce, preden bo prepozno

Odpustite slabe delavce, preden bo prepozno (Vir: Bigstockphoto.com)

Veliko vodij si ne upa, ali noče odpustiti svojih delavcev, ker jih preveč skrbi zanje. Menijo, da jim je treba nameniti dovolj časa, da se naučijo opravljati svoje naloge, in do njih čutijo odgovornost, da bodo sposobni plačevati račune in preživeti svojo družino. S skrbnostjo nad zaposlenimi seveda ni nič narobe, a če delavec ne prispeva svojega deleža k uspehu podjetja, potem škodi tako podjetju kot tudi sebi.

Kako vedeti, ali morate odpustiti svoje delavce in kako to izvesti?

Prepoznajte kritične znake

Ni vedno lahko opaziti, ali je za zaposlenega napočil čas, da je bolje, da gre. Če opazite katerega izmed spodnjih scenarijev, je bolje, da sodelovanje prekinete:

  • Delavec je izgubil svojo prejšnjo storilnost.
  • Delavec glasno tarna zaradi dela in negativno vpliva na splošno moralo v celotni ekipi.
  • Zaradi organizacijskih sprememb delovno mesto zaposlenega postane odveč.
  • Veščine zaposlenega niso dovolj razvite za zahtevan položaj, vi pa nimate časa, da bi ga učili.
  • Delavec izkorišča pogodbo in ugodnosti podjetja, zamuja, je stalno na dopustu ali krade pripomočke  in orodja z delovnega mesta.
  • Delavec ni motiviran, da bi razvijal svoje sposobnosti in se razvijal skupaj s podjetjem.

Pripravite se na odpuščanje

Ko prepoznate znake, zabeležite vse pomisleke o zaposlenem. Zberite tudi izjave sodelavcev. Dokumentacija je ključnega pomena, da zaščitite sebe pred možno tožbo.

Če ni zapisano v zaposlitveni pogodbi, odpravnina ni nujna, vendar lahko bistveno prispeva k ugledu vašega podjetja, zato je priporočljivo, da jo odpuščenemu delavcu ponudite.

Prevzemite vso odgovornost

Če ste zaposlili zaposlenega, ki se na delovnem mestu ne obnese, je to običajno vaša krivda in ne njegova. Takšna ugotovitev ni prijetna, a prej si boste priznali, prej boste lahko izboljšali zaposlovanje novih delavcev v prihodnosti.

Po odpuščanju analizirajte, kje ste naredili napako. Ste mogoče zamočili na zaposlitvenem intervjuju? Ste iskali napačen kader? Takšna samorefleksija pomembno prispeva k nadaljnjem uspehu podjetja.

Vir: entrepreneur.com

Oznake: , , ,
Iskanje
MP izobraževanja
MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje.

Preberite več >>
Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje.

Preberite več >>
Vse za podjetje