Oglasi na WhatsAppu konec prihodnjega leta?

Ena najbolj priljubljenih aplikacij, ki omogoča pošiljanje tekstovnih, glasovnih in video sporočil, je morda naslednja, ki bo prejela oglase. Jan Koum, izvršni direktor sicer pravi, da razvoj WhatsAppa ne gre v smeri monetizacije aplikacije, medtem ko Mark Zuckerberg pravi drugače.
Oglasi na WhatsAppu konec prihodnjega leta?

Milijado uporabnikov bi WhatsApp lahko dosegel že novembra 2015 (Vir slike: Google Play).

Jan Koum je na koferenci Code/Mobile dejal, da WhatsApp nima v načrtu ponuditi prostora za oglase, bo pa omogočal VoIP klice že na začetku prihodnjega leta. Medtem pa Mark Zuckerberg, prvi mož Facebooka, ki je letos februarja kupil omenjeno podjetje, poudaril, da se bodo z monetizacijo ukvarjali, ko bodo presegli milijardo uporabnikov.

WhatsApp je trenutno plačljiv le v določenih državah, zanj pa morajo uporabniki odšteti minimalen znesek (0,99 dolarjev za eno leto). Aplikacija je v prvem letošnjem polletju ustvarila slabih 16 milijonov prihodkov, leta 2013 10 milijonov, leta 2012 pa slabe 4 milijone, zato je verjetno le vprašanje časa, kdaj bo Zuckerberg dal zeleno luč za konkretnejšo monetizacijo.

Zuckerberg je ob nakupu dejal, da bo ta aplikacija v naslednjih petih letih združevala štiri do pet milijard ljudi. Avgustovski podatki kažejo, da je združevala 600 milijonov ljudi, aprila letos pa 500 milijonov. Iz podatkov o številu uporabnikov je razvidno, da se aplikaciji mesečno pridruži okoli 25 milijonov uporabnikov, dnevno več kot 833 tisoč. Hiter preračun pokaže, da bi WhatsApp »usodno« številko, milijardo uporabnikov, lahko dosegel čez 16 mesecev (štejemo od avgusta), torej novembra 2015.

Kje se WhatsApp najpogosteje uporablja?

Kar 70 odstotkov vseh uporabnikov WhatsAppa aplikacijo uporablja dnevno in pošljejo kar 19 milijard sporočil. Rekord je, navajajo tuje spletne strani, 64 milijard poslanih sporočil v enem samem dnevu. WhatsApp, za katerega se je potegoval tudi Google, ponudil pa je »le« 10 milijard dolarjev, ima sicer 50 zaposlenih.

Delež argentinskih uporabnikov pametnih telefonov, ki uporabljajo WhatsApp, je 84-odstotni, na Irskem je precej nižji, le 31-odstotni, v Indiji WhatsApp uporablja 48 milijonov ljudi, v Veliki Britaniji je delež uporabnikov 36-odstotni – precej je atraktiven za mamice, saj ga uporabljata kar dve tretjini mamic.

Ima pa ekipa WhatsAppa veliko za postoriti v Aziji, saj sta tam precej bolj v uporabi aplikaciji Line in WeChat.  

Oznake:, ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje