Okrogla miza na temo “Cena energije”

Avtor — 06.11.2012
EESTEC LC Ljubljana v sodelovanju z IEEE PES Chapter Slovenija organizira okroglo mizo z naslovom Cena energije, ki bo potekala v sredo, 14. novembra 2012, na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani ob 18. uri.
Okrogla miza na temo "Cena energije"

Okrogla miza na temo “Cena energije” (Vir slike: sxc.hu)

Govorci okrogle mize bodo strokovnjaki iz različnih energetskih področij: dr. Franc Žlahtič (Plinovodi), Borut Rajer (Borzen), dr. Kristijan Brecl (UL FE), mag. Uroš Salobir (ELES), mag. Djordje Žebeljan (HSE), dr. Dejan Paravan (GEN-I) ter izr. prof. dr. Andrej Gubina (UL FE). Vsak izmed njih bo najprej na kratko predstavil svoje področje, nato pa bo sledila debata ter vprašanja iz publike. Moderatorka dogodka bo Vida Petrovčič.

Cena energije, še posebej električne, ki je univerzalni nadomestek ostalih energentov, je izrednega pomena za razvoj tako gospodarstva kot celotne družbe. Zaradi svojega geopolitičnega položaja se Slovenija sooča s problemom visoke odvisnosti od uvoza energentov in je s tem posledično izpostavljena njihovi visoki ceni, kar pomembno vpliva na naš strateški razvoj. Napovedi kažejo na dolgoročno večanje potrebe po energiji in višanje njene cene, kar še stopnjuje pomen te problematike in iskanja možnih rešitev. Te se kažejo v obnovljivih virih električne energije, nekonvencionalnih virih energentov ter v večjem povezovanju različnih energetskih trgov. Pri vsem tem pa je pomembno, na kakšni tehnologiji ti viri temeljijo, kakšen je njihov vpliv na družbo, kdo so glavni akterji na tem področju in kakšni so njihovi interesi.

Govorci se bodo na dogodku dotaknili naslednjih tem: razvoj slovenskega elektroenergetskega sistema, plinski terminali, trg z električno energijo in plinom, obnovljivi viri energije, njihova energetska učinkovitost in finančna podpora ter razvoj novih trendov in tehnologij. Izognili se bomo polemiziranju o spornih temah, o katerih smo v preteklosti že veliko slišali v medijih, saj je namen dogodka strokovna diskusija in predočitev novih danosti in opcij, ki jih ima Slovenija na področju zagotavljanja zanesljive oskrbe z energijo in pričakovanega razvoja v prihodnosti.

Vir: EESTEC

Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas in bodite na tekočem!


Oznake: