Operacijskih sistemov za mobilce je preveč

Avtor — 12.03.2007
V zadnjih letih smo priča velikemu napredku v mobilni tehnologiji. Poleg novih naprav pa je zelo hiter tudi razvoj operacijskih sistemov, ki te mobilce poganjajo.
Operacijskih sistemov za mobilce je preveč

Kateri OS ima vaš mobilec?

Zanimiv je podatek, da kar 95 odstotkov vseh svetovnih računalnikov poganjata le dva vodilna operacijska sistema. Pri mobilnikih je slika precej drugačna. V obtoku je na svetu trenutno okoli 2,5 milijarde mobilnih telefonov. Poganja jih na ducate različnih operacijskih sistemov.

Analitik večjega londonskega podjetja, ki se ukvarja s svetovanjem na področju telekomunikacij je dejal, da množica operacijskih sistemov v neugoden položaj spravlja predvsem manjše izdelovalce programske opreme. Njihovi produkti namreč niso kompatibilni z vsemi operacijskimi sistemi. Zaradi tega jih morajo na veliko prilagajati, kar prinese večje stroške in manjša zaslužke.

Nedavna odločitev Vodafona, da bodo sčasoma prodajali samo telefone s tremi operacijskimi sistemi: Microsoftovimi Okni za mobilnike, Symbianom in Linuxom, tako ne preseneča. S tem se bodo zmanjšali njihovi stroški, lažje bo nameščati programsko opremo, lažji bo tudi prenos podatkov.

V končni fazi bi to lahko pomenilo tudi zmanjšanje cene mobilnih telefonov, saj bi bili stroški razvijanja sistemov pokriti z večjo prodajo.

Poglejmo še na področje pametnih mobilnih telefonov. Dve tretjini teh aparatov poganja Symbian, 14 odstotkov Microsoftov OS za Windowse, Linux ima tu delež le slabih 6 odstotkov.

Pri Applu so se že odzvali na napoved Vodafone, da bodo imeli le tri operacijske sisteme: Prihaja iPhone, ki bo imel četrtega!

Vir: The New York Times