Opravljanje dejavnosti v stanovanju [članek]

Avtor — 09.09.2011
Verjetno je vsak podjetnik že razmišljal o tem, da bi delo opravljal kar na svojem domu. V članku si preberite, kakšni so pogoji, ki jih mora podjetnik pri tem izpolnjevati, in kaj mora storiti, da dejavnost opravlja zakonito in ne doživi neprijetnega presenečenja stanovanjskega inšpektorja.
Opravljanje dejavnosti v stanovanju [članek]

Opravljanje dejavnosti v stanovanju (slika: sxc.hu).

14. člen Stanovanjskega zakona RS pravi, da lahko etažni lastnik opravlja dejavnost v delu stanovanja pod pogojem, da ta dejavnost ne moti stanovalcev pri mirni rabi stanovanj in ne povzroča čezmerne obremenitve skupnih delov večstanovanjske stavbe.

Dejavnost se sme opravljati samo v delu stanovanja in ne v celotnem stanovanju. V praksi se najverjetneje pojavljajo primeri, ko izvajalci dejavnosti prijavijo stalno prebivališče v stanovanju, živijo pa nekje drugje, kar je seveda nezakonito.

Za opravljanje dejavnosti mora etažni lastnik pridobiti soglasje solastnikov, ki imajo več kot tri četrtine solastniških deležev. Nujno pa morajo dati soglasje etažni lastniki vseh posameznih delov, katerih zidovi ali stropi mejijo z njegovo stanovanjsko enoto. Ob začetku opravljanja dejavnosti v delu stanovanja mora etažni lastnik o tem obvestiti upravnika.

Povezava na članek: Opravljanje dejavnosti v stanovanju >>

Oznake: , , ,