Organizirajte virtualni brainstorming

Brainstorming je ena izmed strategij reševanja problemov, za katero ponavadi stoji veliko entuziazma, a ne obrodi vedno veliko rezultatov. Kaj pa če je vaša ekipa med seboj prostorsko oddaljena? Potem organizirajte virtualni brainstorming.
Organizirajte virtualni brainstorming

Organizirajte virtualni brainstorming. (Vir: Freeimages.com)

V teoriji viharjenje funkcionira takole: skupina ljudi se zbere in razmišlja o različnih načinih, kako rešiti problem – dokler ne najdejo ustrezne rešitve. Nekatere študije sicer kažejo, da ljudje posamezno funkcionirajo prav tako kot v skupini in da jih v nekaterih primerih delo v skupini celo ovira. Z razumevanjem vloge vsakega posameznika pa lahko brainstorming prinaša tudi vrhunske rezultate.

Kaj pa če vaša ekipa ni zbrana na enem mestu? Rešitev je virtualni brainstoming. Da bi ga lahko uspešno izvedli, ga delimo v tri faze: pred, med in po brainstormingu.

1. faza: Pred virtualnim brainstormingom

Učinkovit brainstorming prek spleta izgleda nekoliko drugače. Ideje morate zbrati pred samim sestankom. Namesto, da udeležence prosite za ideje šele, ko imate konferenčni klic, raje ta čas porabite za diskusijo o idejah.

Zato, da bi pridobili čim več idej, storite naslednje:

Ustvarite prostor na spletu, uporabite denimo Google Docs, kamor vsi lahko prispevajo svoje ideje. Naj vsak posameznik sam razmišlja o problemu.

Določite roke in omejitve

V nasprotju s prevladujočim mnenjem popolna svoboda v resnici ovira kreativnost; omejitve so tiste, ki spodbudijo človeško domišljijo. Zadajte skupini določen rok, do kdaj naj prispevajo ideje. Lahko gre za en teden ali pa le za tri dni. Poskrbite le, da imajo dovolj časa za razmišljanje o ideji.

Druga omejitev je lahko tudi število idej, ki jih posameznik lahko prispeva ali omejitev števila besed, zaradi česar se vsak trudi prispevati čim bolj jasne rešitve.

Ne razpravljajte o idejah

Razpravljanje o idejah z drugimi člani ekipe pogosto vodi v odločitve pred samim brainstormingom. Jasno povejte, da bo čas za razpravljanje, ko bodo vsi člani ekipe zbrani na enem mestu.

2. faza: Med brainstormingom

Potem, ko ste opravili priprave, je čas za konferenčni klic. Ampak preden ga skličete, morate poskrbeti še za nekaj podrobnosti.

Določite moderatorja
Kolikokrat se vam je zgodilo, da ste v konferenčnem klicu razpravljali o nepomembnostih? Konferenčni klici hitro postanejo kaotični, če ni nekoga, ki bi pogovor usmerjal. Določite osebo, ki bo skrbela, da pogovor ostane povezan z glavno tematiko. Dober moderator poskrbi tudi za to, da so vsi vključeni v diskusijo in da so vse ideje slišane.

Določite časovni okvir konference

Pogovor se lahko razvleče, zato določite časovni okvir konference. Tako bodo tudi vsi vpleteni vedeli, da morajo v omejenem časovnem okviru prispevati največ, kar lahko. Na koncu klica se vedno odločite tudi za »akcijo«– kakšni bodo nadaljnji koraki v zvezi s problemom.

3. faza: Po brainstormingu

Med brainstormingom se morajo člani ekipe odločiti, katero izmed navedenih idej bomo uporabili. Po sestanku pa se morate odločite, kdo bo kaj naredil.

Po sestanku pošljite sporočilo s povzetkom brainstorminga. Razdelite delo članom ekipe in preglejte, katere ideje lahko še razvijete.

Če ste prišli do uspešnega zaključka in rešitve problema, potem je virtualni brainstorming uspel. Virtualni brainstorming zahteva veliko časa in priprave, a je lahko učinkovito orodje za reševanje problemov.

Vir: Under30ceo.com

Oznake: , , , , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje