Osnovnošolsko tekmovanje v inovacijah

V eni izmed osnovnih šol v mestu Gardnerville v ameriški zvezni državi Nevada so se domislili prav posebnega načina angažiranja svojih učencev. Učiteljica Cathy Hackler je pred leti prvič organizirala tekmovanje v inovacijah za učence. Ker je bil dogodek uspešen, obstaja možnost, da postane tradicionalen. Po mnenju organizatorke je tekmovanje koristno za učence, saj jim daje možnost za reševanje vsakodnevnih problemov, razmišljanje pa jih privede tudi do novih pogledov na svet.
Miloš Stanković, naslednji Nikola Tesla?

Naslednji Nikola Tesla?

“Učence smo prosili, da razmislijo o problemih, s katerimi se oni sami ali njihovi bližnji srečujejo v življenju, in so rešljivi s pomočjo inovacije ali novega načina uporabe že obstoječega produkta,” je povedala Cathy. “Razmisliti so morali o tem, kako izboljšati svet, kar jim je omogočilo videnje sveta z druge perspektive.” Novembra 2008 je torej okoli 80 učencev od tretjega do petega razreda predstavilo izdelke 25 sodnikom. Po besedah Hacklerjeve so komaj čakali, da so lahko drugim pokazali izdelke, ki so plod njihove lastne domišljije, kreativnosti in idej.

Claire Cristiopher,11, zelo rada plava, a jo nervira, kadar se ji očala meglijo. Da bi rešila ta problem, si je zamislila očala s posebnim vzvodom, pritrjenim na eno stran očal. S premikanjem vzvoda gor in dol obrišemo meglo z očal.

Četrtošolec Dean Cummins, 9, je dobil idejo za svoj izdelek doma, ko je opazoval svojo mamo, kako je nosila smeti iz kuhinje v smetnjak. Domislil se je “žleba za smeti”, preko katerega smeti potujejo iz kuhinje direktno v smetnjak. Cummins model izuma naredil iz kartona in aluminijaste folije.

Grace Brooks, 8, je imela težave pri metanju žoge psu med igro, saj jo je hitro začela boleti roka. Za tekmovanje je ustvarila “metalec žogic”, narejenega s pomočjo podstavka za teniško žogico, vzmeti in klinov. Eden izmed sodnikov ji je predlagal, da bi izpopolnila napravo, tako da bi z njo lahko tudi pobirala od pasje sline spolzko žogico. Grace se je znašla in odgovorila, da je razmišljala, da bo pobiranja in vstavljanja žogice naučila psa.

Od zgoraj navedenih izumov je bil na tekmovanju najbolj uspešen zadnji – metalec žogice avtorice Grace Brooks. Grace je namreč skupaj s petimi sošolci zmagala med četrtošolci. Deset najuspešnejših projektov je bilo poslanih na tekmovanje višjega ranga.

Keith Roman, eden od 25 sodnikov, je ob koncu tekmovanja povedal, zakaj je tekmovanje koristno za učence: “Učenci morajo izpeljati celoten proces od zamisli do izvedbe. Med izdelavo pride tudi do sprememb in revizij, kar zahteva veliko razmišljanja, potrpežljivosti in volje. Vse skupaj prav gotovo dobro vpliva na otrokovo samozavest.”

Projekt je torej zelo uspešen. Tudi v Sloveniji bi lahko poskusili s čim podobnim, saj bi tako dali otrokom možnost, da se dokažejo, hkrati pa bi tak projekt spodbudil inovativnost Slovencev že v mladih letih. Inovativne ideje pa se velikokrat prelevijo v podjetništvo.

Vir: Recordcourier

Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP dogodek: Koliko me stane podjetje?

27.09.2017 od 13:00 do 16:00
MP dogodek: Koliko me stane podjetje?

Pred odpiranjem podjetja se bodočemu podjetniku poraja mnogo vprašanj. Postopek odprtja, prispevki, davki, oblika... Na podlagi desetletnih izkušenj smo zbrali najpogostejša vprašanja in jih zapakirali v izobraževanje, na katerem bo tudi možnost za vaša vprašanja.
Preberite več >>

Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

27.09.2017 od 13:00 do 16:00
Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

Vstop v svet podjetništva je za posameznika zelo velik korak. Za razliko od zaposlitve je namreč odgovoren tako za razvoj produkta in marketing kot tudi za celotno birokracijo.
Preberite več >>

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

20.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje ter superiorna organiziranost vedno vodili na vrh in do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

Vse za podjetje