Osnovnošolsko tekmovanje v inovacijah

V eni izmed osnovnih šol v mestu Gardnerville v ameriški zvezni državi Nevada so se domislili prav posebnega načina angažiranja svojih učencev. Učiteljica Cathy Hackler je pred leti prvič organizirala tekmovanje v inovacijah za učence. Ker je bil dogodek uspešen, obstaja možnost, da postane tradicionalen. Po mnenju organizatorke je tekmovanje koristno za učence, saj jim daje možnost za reševanje vsakodnevnih problemov, razmišljanje pa jih privede tudi do novih pogledov na svet.
Miloš Stanković, naslednji Nikola Tesla?

Naslednji Nikola Tesla?

“Učence smo prosili, da razmislijo o problemih, s katerimi se oni sami ali njihovi bližnji srečujejo v življenju, in so rešljivi s pomočjo inovacije ali novega načina uporabe že obstoječega produkta,” je povedala Cathy. “Razmisliti so morali o tem, kako izboljšati svet, kar jim je omogočilo videnje sveta z druge perspektive.” Novembra 2008 je torej okoli 80 učencev od tretjega do petega razreda predstavilo izdelke 25 sodnikom. Po besedah Hacklerjeve so komaj čakali, da so lahko drugim pokazali izdelke, ki so plod njihove lastne domišljije, kreativnosti in idej.

Claire Cristiopher,11, zelo rada plava, a jo nervira, kadar se ji očala meglijo. Da bi rešila ta problem, si je zamislila očala s posebnim vzvodom, pritrjenim na eno stran očal. S premikanjem vzvoda gor in dol obrišemo meglo z očal.

Četrtošolec Dean Cummins, 9, je dobil idejo za svoj izdelek doma, ko je opazoval svojo mamo, kako je nosila smeti iz kuhinje v smetnjak. Domislil se je “žleba za smeti”, preko katerega smeti potujejo iz kuhinje direktno v smetnjak. Cummins model izuma naredil iz kartona in aluminijaste folije.

Grace Brooks, 8, je imela težave pri metanju žoge psu med igro, saj jo je hitro začela boleti roka. Za tekmovanje je ustvarila “metalec žogic”, narejenega s pomočjo podstavka za teniško žogico, vzmeti in klinov. Eden izmed sodnikov ji je predlagal, da bi izpopolnila napravo, tako da bi z njo lahko tudi pobirala od pasje sline spolzko žogico. Grace se je znašla in odgovorila, da je razmišljala, da bo pobiranja in vstavljanja žogice naučila psa.

Od zgoraj navedenih izumov je bil na tekmovanju najbolj uspešen zadnji – metalec žogice avtorice Grace Brooks. Grace je namreč skupaj s petimi sošolci zmagala med četrtošolci. Deset najuspešnejših projektov je bilo poslanih na tekmovanje višjega ranga.

Keith Roman, eden od 25 sodnikov, je ob koncu tekmovanja povedal, zakaj je tekmovanje koristno za učence: “Učenci morajo izpeljati celoten proces od zamisli do izvedbe. Med izdelavo pride tudi do sprememb in revizij, kar zahteva veliko razmišljanja, potrpežljivosti in volje. Vse skupaj prav gotovo dobro vpliva na otrokovo samozavest.”

Projekt je torej zelo uspešen. Tudi v Sloveniji bi lahko poskusili s čim podobnim, saj bi tako dali otrokom možnost, da se dokažejo, hkrati pa bi tak projekt spodbudil inovativnost Slovencev že v mladih letih. Inovativne ideje pa se velikokrat prelevijo v podjetništvo.

Vir: Recordcourier

Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Udeležite se dogodkov Blockchain Roadshowa!

21.11.2017 od 16:30 do 08.12.2017 18:00
Udeležite se dogodkov Blockchain Roadshowa!

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo številne kraje v Sloveniji - toplo vabljeni, da preverite program in se nam pridružite.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Trbovlje

21.11.2017 od 16:30 do 19:00
Blockchain Roadshow: Trbovlje

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo tudi Trbovlje, kjer nas bodo prijazno gostili v Katapultu.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Ljubljana

07.12.2017 od 10:00 do 08.12.2017 20:00
Blockchain Roadshow: Ljubljana

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Serijo bomo zaključili v Ljubljani, in sicer s kar dvodnevnim dogodkom (7. in 8. december). Obiščite nas v Tehnološkem parku Ljubljana!
Preberite več >>

Delavnica: Google Adwords

07.12.2017 od 16:30 do 08.12.2017 19:30
Delavnica: Google Adwords

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno upoštevanje splošnih smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Prav zato vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti.
Preberite več >>

Vse za podjetje