OZS opozarja državo na težave zaradi propadlih dolžnikov

OZS je ogorčena nad stanjem v državi, saj naj ta ne bi delovala v smeri spodbujanja podjetnikov in obrtnikov. V zadnjih letih podjetja, ki so poslovala s partnerji, ki jim niso poravnali dolgov, sama pa so prenehala s poslovanjem še pred svojimi dolžniki, niso bila upravičena do vračila DDV.
OZS opozarja državo na težave zaradi propadlih dolžnikov

OZS je ogorčena nad stanjem v državi, saj naj ta ne bi delovala v smeri spodbujanja podjetnikov in obrtnikov. (Vir slike: sxc.hu)

Do 20. oktobra 2011  je veljalo, da so lahko dobavitelji blaga ali izvajalci storitev, ki svojih računov niso dobili plačanih, njihov kupec pa je šel v stečaj ali so nad njim začeli postopek prisilne poravnave, v svojih davčnih evidencah zmanjšali izstopni DDV v izdanih računih šele po izdaji pravnomočnega sklepa sodišča o končanem stečajnem postopku ali o uspešno končanem postopku prisilne poravnave. Če upnik, kot poslovni subjekt propade pred svojim insolventnim dolžnikom, bi imel možnost zaprositi za vračilo DDV le kot fizična oseba, in sicer po prenehanju njegove identifikacije za DDV. Po mnenju DURS-a in naše sodne prakse davčni zavezanec v tem primeru nima pravice do vračila DDV, saj je to predvideno le za tiste zavezance, ki so identificirani za DDV. Slednje pa nikakor ni v skladu z osnovnimi načelom nevtralnosti zakona o DDV. Po mnenju OZS že sama uporaba osnovnih načel sistema DDV pristojnim organom omogoča, da bi ravnali v duhu nevtralnosti in bi tudi po prenehanju identifikacije za DDV denar nekdanjim davčnim zavezancem enostavno vrnili.

Od spremembe ZDDV lahko davčni zavezanci zmanjšajo znesek obračunanega in neplačanega DDV od vseh priznanih terjatev, ki so jih prijavili v postopku prisilne poravnave oziroma stečajnem postopku.

Iztok Mohorič iz Svetovalnega centra OZS opozarja, da ni potrebna nobena sprememba ZDDV, zakon je treba zgolj pravilno izvajati, saj takšno izvajanje terja sodna praksa Sodišča evropskih skupnosti, ki pa je naše Upravno sodišče žal niti ne pozna, niti ne spremlja. Ne sme se dogajati, da je slovenska rešitev v nasprotju s prakso EU.

Toda večji problem kot nevračilo DDV pa je nezmožnost evidentiranja popravka oz. odpisa neplačanih terjatev. Tu je nujno zakon spremeniti, ker to ureja slovenski ZDDPO, ki pa je nedvomno napačen, saj ne omogoča oslabitve neplačane terjatve dokler nad dolžnikom ni zaključen insolventni postopek.

Vir: Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije

Oznake: , , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

20.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Vse za podjetje