OZS opozarja državo na težave zaradi propadlih dolžnikov

OZS je ogorčena nad stanjem v državi, saj naj ta ne bi delovala v smeri spodbujanja podjetnikov in obrtnikov. V zadnjih letih podjetja, ki so poslovala s partnerji, ki jim niso poravnali dolgov, sama pa so prenehala s poslovanjem še pred svojimi dolžniki, niso bila upravičena do vračila DDV.
OZS opozarja državo na težave zaradi propadlih dolžnikov

OZS je ogorčena nad stanjem v državi, saj naj ta ne bi delovala v smeri spodbujanja podjetnikov in obrtnikov. (Vir slike: sxc.hu)

Do 20. oktobra 2011  je veljalo, da so lahko dobavitelji blaga ali izvajalci storitev, ki svojih računov niso dobili plačanih, njihov kupec pa je šel v stečaj ali so nad njim začeli postopek prisilne poravnave, v svojih davčnih evidencah zmanjšali izstopni DDV v izdanih računih šele po izdaji pravnomočnega sklepa sodišča o končanem stečajnem postopku ali o uspešno končanem postopku prisilne poravnave. Če upnik, kot poslovni subjekt propade pred svojim insolventnim dolžnikom, bi imel možnost zaprositi za vračilo DDV le kot fizična oseba, in sicer po prenehanju njegove identifikacije za DDV. Po mnenju DURS-a in naše sodne prakse davčni zavezanec v tem primeru nima pravice do vračila DDV, saj je to predvideno le za tiste zavezance, ki so identificirani za DDV. Slednje pa nikakor ni v skladu z osnovnimi načelom nevtralnosti zakona o DDV. Po mnenju OZS že sama uporaba osnovnih načel sistema DDV pristojnim organom omogoča, da bi ravnali v duhu nevtralnosti in bi tudi po prenehanju identifikacije za DDV denar nekdanjim davčnim zavezancem enostavno vrnili.

Od spremembe ZDDV lahko davčni zavezanci zmanjšajo znesek obračunanega in neplačanega DDV od vseh priznanih terjatev, ki so jih prijavili v postopku prisilne poravnave oziroma stečajnem postopku.

Iztok Mohorič iz Svetovalnega centra OZS opozarja, da ni potrebna nobena sprememba ZDDV, zakon je treba zgolj pravilno izvajati, saj takšno izvajanje terja sodna praksa Sodišča evropskih skupnosti, ki pa je naše Upravno sodišče žal niti ne pozna, niti ne spremlja. Ne sme se dogajati, da je slovenska rešitev v nasprotju s prakso EU.

Toda večji problem kot nevračilo DDV pa je nezmožnost evidentiranja popravka oz. odpisa neplačanih terjatev. Tu je nujno zakon spremeniti, ker to ureja slovenski ZDDPO, ki pa je nedvomno napačen, saj ne omogoča oslabitve neplačane terjatve dokler nad dolžnikom ni zaključen insolventni postopek.

Vir: Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije

Oznake: , , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje