Pametne napravice, ki najdejo naše izgubljene predmete

Avtor Maruša Žibert — 20.12.2013
Komentiraj!
Nenehno izgubljate stvari? Tehnologija ima mnogo rešitev. Kar nekaj projektov, ki se jih je v zadnjem času predstavilo na crowdfunding platformah, skuša lajšati življenja pozabljivcev. Med drugim je tudi slovenski Chipolo.
Pametne napravice, ki najdejo naše izgubljene predmete

Pametne napravice, ki najdejo naše izgubljene predmete (Vir slike: Chipolo)

Portal The Next Web je strnil nekaj po njihovem mnenju najboljših napravic, ki skrbijo, da so še tako izgubljeni predmeti vedno na dosegu roke. Med nje je uvrstil tudi slovenski izdelek Chipolo, in sicer kar na prvo mesto. Chipolo lahko namestimo pravzaprav kamorkoli – na prenosni računalnik, ključe, celo štirinožnega prijatelja. Po tem ko se uporabnik registrira, lahko z aplikacijo, ki deluje tako na platformi Android kot iOS, natančno lociramo, kje se nahaja naš izgubljeni predmet. O uspešnem slovenskem izdelku in odzivu ekipe po uspešni kampanji si lahko preberete na povezavi Chipolo na Kickstarterju zbral 293 tisoč dolarjev >>

Vir slike: The Next Web

Prvi izdelek, ki se je znašel na Kickstarterju, katerega naloga je odkrivanje lokacije,  je Tile. Projekt je podprlo več kot 49 tisoč podpornikov. Majhen iskalnik, podobno kot Chipolo, namestimo na katerikoli predmet, omogoča pa sledenje predmetov v radiu 45 metrov. Aplikacija bo pokazala zadnje znane lokacije predmeta na zemljevidu, na žalost pa deluje le na napravah, ki jih poganja iOS, o drugih operacijskih sistemih za zdaj ni slišati obetavnih novic. Ima pa še eno slabo točko – njegova baterija ni zamenljiva.

StickNFind je najmanjša napravica, ki se je pri The Next Web uvrstil na svoj seznam. A ne smemo soditi kakovosti izdelka po njegovi velikosti. Z zvočnim signalom in lučko nam pomaga najti predmet tudi v temi, in sicer v radiu 30 metrov. Njegova baterija je za razliko od Tile-a zamenljiva. Kompatibilen je tako z iOS napravami kot tudi z napravami, ki jih poganja Android.

Z Wallet TrackR lahko pogrešane predmete iščemo kar dve leti, saj je tolikšna življenjska doba njene baterije. S TrackR-jem lahko pametni telefon  nastavimo tako, da bo zazvonil, ko bomo izven dosega. Če pametnega telefona nimate oziroma ga ob iskanju izgubljenega predmeta nimate pri roki, pa lahko pozabljivci iščejo z Locca. Podjetje nudi dve različici: LoccaMini, ki omogoča iskanje predmetov, na primer kolo ali pa torbe, in LoccaPhone, s katerim iščejo tudi otroke in avtomobile.

Vir slike: The Next Web

Med uspešno končanimi kampanji na IndieGoGo je tudi Gecko, ki ni namenjen le sledenju predmetov. Lahko ga uporabljamo kot pomoč pri fotografiranju, uravnavanju zvoka ali pa kot pametni povodec za našega štirinožnega prijatelja. Deluje v radiu 30 metrov, njegova baterija pa zdrži kar eno leto.

Vir slike: The Next Web

Medtem ko lahko z večino zgoraj naštetih izdelkov iščemo izgubljene predmete, pa je Guardian namenjen iskanju in lociranju otrok. Gre za nekakšen pripomoček staršem, ki jim lajša skrbi in ohranja mirne živce. Napravo se lahko namesti na zapestje, prek povezave Bluetooth pa so lahko starši brez skrbi, v kolikor bo njihov otrok oddaljen največ 70 metrov. Naprava je vodoodporna, njena baterija pa ima življenjsko dobo do enega leta. Podjetje, ki je razvilo Guardiana, se je za tak korak odločilo na podlagi grozljivih statistik, ki kažejo, da več kot 800 tisoč otrok po celem svetu zatava neznano kam.

Vir: TheNextWeb.com

Prijavi se na e-novice!