Paretovo pravilo: z malo vloženega truda do izjemnih rezultatov

Avtor — 16.10.2014
Lastniki malih podjetij pogosto zapravljajo čas za nepotrebna opravila, medtem pa pozabljajo na dejavnosti, ki bi jim lahko z malo vloženega časa prinesle dober zaslužek. V kolikor tudi vi menite, da se soočate s podobno težavo, vam bo lahko v veliko pomoč poznavanje pravila 80/20.
Paretovo pravilo: z malo vloženega truda do izjemnih rezultatov

Paretovo pravilo: z malo vloženega truda do izjemnih rezultatov

Lastniki malih podjetij velikokrat zapravljajo svoj čas z manj pomembnimi dejavnostmi, ki jim ne prinašajo večjega dobička, pri tem pa pozabljajo na dejavnosti, s katerimi bi lahko zaslužili na tisoče evrov, na primer s pošiljanjem prodajnih elektronskih sporočil pravim osebam, pogajanjem o donosnih pogodbah ali prepričevanjem strank o nadaljnjem sodelovanju z njihovim podjetjem. 

Pri tem bi jim bilo lahko v veliko pomoč Paretovo pravilo ali pravilo 80/20, ki temelji na trditvi, da 20 odstotkov vloženega dela povzroči kar 80 odstotkov uspeha. In obratno: 80 odstotkov vloženega dela povzroči zgolj 20 odstotkov dobrih rezultatov!

Perry Marshall, uspešni podjetnik in priznani marketinški strateg, je v svoji poklicni karieri veliko svojega časa namenil tudi preučevanju zgoraj omenjenega Paretovega pravila. Ugotovil je namreč, da podjetniki pogosto ne zmorejo ohraniti fokusa in prelahko zaidejo s prave poti, ki bi lahko njihovemu podjetju prinesla prepotrebni zaslužek.

Tudi jaz to zmorem“, so besede, ki si jih velikokrat rečejo, nato pa naslednjih 6 ur porabijo za čiščenje računalniških virusov ali popravljanje pipe, ki pušča. Seveda je tudi za takšna opravila potrebno poskrbeti, a potrebno se je zavedati, da pri tem opravljamo delo, ki bi ga lahko za nas za razmeroma nizko plačilo in v precej hitrejšem času opravil najeti računalniški ali vodovodni serviser, in ne delo, ki bi našemu podjetju prinašalo nove stranke in nov zaslužek. Veliko obetavnih podjetij je ravno zaradi takšnih napak podjetnikov propadlo.

Kot pravi Marshall, biti zaseden še ne pomeni nujno tudi biti bogat. Potrebno je delati pametno – in ne le to: treba je delati pametno na pravih stvareh! Prav to pa je bistvo Paretovega pravila.

Oznake: , , ,
Iskanje
MP izobraževanja

MP svetovanje

MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje. Preberite več >>

Pravno svetovanje

Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje. Preberite več >>

MP delavnica: Facebook oglaševanje

MP delavnica: Facebook oglaševanje

Tokrat se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje, Juretom Knehtlom, osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial. Preberite več >>

Vse za podjetje