Poslovno partnerstvo na daljavo deluje

Avtor — 25.04.2008
Tehnologija nam omogoča, da dandanes vodimo podjetje iz kateregakoli dela sveta. Problem se pojavi, če vaš partner živi v drugem mestu ali v drugem časovnem pasu. Mnogi še vedno stavijo na večjo učinkovitost osebnega srečanja.
Poslovno partnerstvo na daljavo deluje

Obstaja več načinov za komunikacijo med poslovnimi partnerji.

Kathi Elster, ki je specializirana za področje osebnih razmerij v poslovnih vodah in spremlja veliko število partnerskih razmerij na daljavo, pravi, da razdalja ni več glavni razlog za razpad posla. Določene nevšečnosti se pojavijo le, ko gre za dva zelo oddaljena kraja, kjer poslovna partnerja živita v različnih časovnih pasovih. Posledično mora zato eden ali več udeležencev v poslu prebedeti noči, da lahko komunikacija poteka normalno. Dodaja, da če se zanašaš samo na e-maile, s tem nisi neposredno udeležen pri urejanju ali dogovarjanju, s tem pa se hitro znajdeš v neenakovrednem razmerju, saj lahko veliko stvari zamudiš.

Med takšnimi partnerji je pomembna predvsem visoka raven medsebojnega zaupanja in pravočasno obveščanje o vseh novostih, da ne pride do zapostavljanja. Takšna podjetja morajo imeti vrhunsko tehnološko opremo s stalnimi nadgradnjami, ki olajša komuniciranje. Problem nastane, ko ta odpove, posebej v kriznih situacijah.

Za podjetja, ki poslujejo na razdaljo je dobro, da se na vsake nekaj časa tudi osebno sestanejo, saj takšna srečanja dobro vplivajo na razmerja med posamezniki in posledično na posel.

Še vedno pa ostajajo izzivi. Ko začenjaš s partnerstvom na daljavo se zadeve  velikokrat zdijo preproste. Ko pa delaš v pisarni, in se v živo ne moreš pogovoriti z oddaljenimi sodelavci, se lahko stvari zapletejo. Svetovalci zato priporočajo dober premislek pred vstopom v takšno partnerstvo.

Vir: The New York Times

Iskanje
MP izobraževanja
MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje.

Preberite več >>
Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje.

Preberite več >>
Vse za podjetje