Pavšalna obdavčitev je primernejša za s.p.

Zadnje dni se veliko govori o spremembah pavšalnih obdavčitev za samostojne podjetnike in gospodarske družbe. Za mnenje o tem smo povprašali tudi računovodski servis KLEOS, ki je tudi član MP računovodstva.
Razpis: Kreditiranje s subvencijo obrestne mere

Razpis: Kreditiranje s subvencijo obrestne mere (Vir slike: sxc.hu)

Pavšalna obdavčitev je po našem mnenju ugodnejša za samostojne podjetnike kot za gospodarske družbe. Samo ime govori o pavšalni obdavčitvi, gre pa dejansko za proporcionalno obdavčitev, kjer znesek davka raste sorazmerno s prihodki.

Za davčne zavezance bo pavšalna obdavčitev smiselna v primeru, da bo novela ZDDV-1-G, ki začne veljati s 1. januarjem 2013, potrjena s strani Sveta EU. S tem se bo prag za vstop v sistem DDV dvignil na 50 tisoč evrov.

V tem primeru bodo davčni zavezanci, ki ne bodo presegli 50 tisoč evrov prihodkov, lahko izstopili iz sistema DDV. Omejitev velja za zavezance, ki so se vključili prostovoljno; ti bodo morali ostati v sistemu DDV 60 mesecev od datuma identifikacije.

Samostojni podjetniki

Povišanje odstotka pavšalne obdavčitve omogoča samostojnim podjetnikom, ki niso identificirani za DDV, enostavnejšo administracijo poslovanja. Podjetniku, ki bo priglasil ugotavljanje davčne osnove z normiranimi odhodki, ne bo potrebno voditi poslovnih knjig in sestavljati letnega poročila. Bo pa moral, kar je novost za dosedanje »pavšaliste«, po ZDavp-1 oddati davčni obračun. Pričakovati je enostavno obliko, saj naj bi zahteval le znesek ugotovljenih prihodkov.

Temeljna omejitev za izbiro pavšalnega načina obdavčitve je znesek prihodkov podjetnika, ki ne sme presegati 50 tisoč evrov. Na tem mestu bi opozorili na 8. do 14. odstavek 48. člena ZDoh-2, ki določa opazovano obdobje 18 mesecev pred priglasitvijo ugotavljanja davčne osnove na podlagi dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov. Odstavek dejansko preprečuje zlorabo instituta pavšalne obdavčitve, ki bi se lahko zgodila, če bi podjetnik na kratko prekinil z dejavnostjo, če bi bil lastnik družbe ali če bi prej izvedel preoblikovanje podjetja.

KLEOS, računovodske storitve, d.o.o., je član projekta MP računovodstvo!

Davčna stopnja za podjetnike znaša 20 odstotkov. Pri podjetnikih je potrebno poudariti, da bodo izgubili pravico do uveljavljanja splošne in dodatne splošne dohodninske olajšave iz 111. člena ZDoh-2; enako velja za vse ostale olajšave, ki znižujejo davčno osnovo.

Podjetniki, ki imajo neizkoriščeno davčno izgubo preteklih let, lahko zmanjšajo davčno osnovo tekočega leta šele, ko podjetnik spet začne ugotavljati dohodek z dejanskimi odhodki. V času uporabe obdavčitve z normiranimi odhodki je uveljavljanje izgub preteklih let izključeno.

Gospodarske družbe

Administracija poslovanja ostaja enaka pri gospodarskih družbah, ki morajo po ZGD še vedno voditi poslovne knjige, četudi izberejo ugotavljanje dohodka z normiranimi odhodki.

Davčna stopnja za gospodarske družbe za leto 2013 znaša 17 odstotkov. Enako kot pri podjetnikih velja tudi za gospodarske družbe 18. mesečno opazovano obdobje, ki ga določa 67.d člen ZDDPO-2I. Onemogočeno je uveljavljanje vseh davčnih olajšav.

Tako za podjetnika kot gospodarske družbe zakonodajalec dovoljuje preseganje prihodka v dveh letih, preden postane ugotavljanje dohodka z dejanskimi stroški obvezno.

Preberite tudi: Pavšalna obdavčitev neprimerna za večino

Povzetek sprememb žal kaže na več negativnih kot pozitivnih učinkov :

  • plačilo davka ne glede na dejansko dosežen dobiček
  • nezmožnost uveljavljanja davčnih olajšav pri davku od dohodka pravnih oseb in davku od dohodka iz dejavnosti
  • nezmožnost uveljavljanja letnih olajšav pri dohodnini podjetnika
  • nižji administrativni stroški bodo le v primeru, da bo mogoče izstopiti iz sistema DDV

Pavšalni način obdavčitve je primeren le za peščico samostojnih podjetnikov; tiste, ki opravljajo storitveno dejavnost z minimalnimi stroški in ne zaposlujejo delavcev. Verjetno je to tudi razlog, da naše stranke o spremembi načina obdavčitve ne razmišljajo.

Avtorica članka je Mojca Vincek iz KLEOS, računovodske storitve, d.o.o.

————————————————————————————————————————-

Želite izvedeti več? Vprašajte na forumu! Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas!

Oznake: , , , , , ,
Iskanje
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

SIO: Lastno podjetje? Zakaj pa ne! – pogovor z Rokom Staričem, Mladim podjetnikom leta 2018

31.03.2020 od 10:00 do 12:00
SIO: Lastno podjetje? Zakaj pa ne! – pogovor z Rokom Staričem, Mladim podjetnikom leta 2018

V zadnjem času govorimo pretežno o koronavirusu in o ukrepih države v smeri preprečitve gospodarskih posledic. Da nekoliko presekamo to prakso in prispevamo malo optimizna, smo se odločili, da za vas pripravimo pogovor z Rokom Staričem, ROK'S NUT BUTTER d.o.o., uspešnim mladim podjetnikom, ki smo mu leta 2018 podelili naziv Mladi podjetnik leta. Pogovor bo potekal prek webinarja, udeležba je brezplačna, so pa potrebne prijave.
Preberite več >>

Webinar: Koronavirus in vpliv na male podjetnike

31.03.2020 od 16:00 do 18:00
Webinar: Koronavirus in vpliv na male podjetnike

Prepoved opravljanja določenih storitev (frizerstvo, gostinstvo...) na eni strani ter zmanjšanje povpraševanja na drugi strani, so v zadnjih tednih mnoge mlade podjetnike privedle do stanja zmanjšanja prihodkov, in celo totalne blokade prihodkov ter celo zapiranja podjetij. O tem kaj bi se lahko zgodilo v prihodnjih dnevih, tednih in mesecih, se bomo pogovarjali z našimi gosti.
Preberite več >>

!PRESTAVLJENO NA 8. 5. 2020! Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

08.05.2020 od 14:30 do 19:30
!PRESTAVLJENO NA 8. 5. 2020! Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

KONFERENCO ZARADI RAZMER VEZANIH NA KORONAVIRUS PRESTAVLJAMO!!! Že tretjič zapored vas v začetku leta vabimo na konferenco, ki vam bo s pomočjo najbolj uspešnih slovenskih spletnih oglaševalcev ter njihovih številnih primerov dobre prakse ponudila ideje in nasvete za spopad s konkurenco na spletu v letu 2020. Pridružite se nam na konferenci Trendi digitalnega marketinga 2020 in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje o tem, kako na spletu prodati več, te konference ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Vse za podjetje