Pavšalna obdavčitev neprimerna za večino

Nedavno smo pisali o spremembah pavšalnih obdavčitev podjetnikov in družb, ki bodo v veljavo stopile 1. januarja 2013. Po oceni Zbornice računovodskih servisov bo pavšalna obdavčitev, za katero se bodo lahko odločili podjetniki z letnimi prihodki do 50.000 evrov, primerna le za peščico!

Z letom 2013 se bodo zavezanci lahko odločali tudi za pavšalno obdavčitev, po kateri samostojnim podjetnikom in podjetjem ne bo treba dokumentirati dejanskih stroškov, ampak se jim bo 70 odstotkov prometa priznalo kot normirani strošek, na razliko pa se bo obračunal davek po veljavni stopnji. Več o tem preberite v novici: Spremembe pavšalnih obdavčitev podjetnikov in družb >>

Pavšalna obdavčitev pa ne bo primerna za vse, prav nasprotno. Predsednik zbornice Aleksander Štefanac je namreč ocenil, da bo pavšalna obdavčitev primerna le za 5 odstotkov strank računovodskih servisov, predvsem za tiste, ki opravljajo storitveno dejavnost in nimajo vhodnih stroškov – torej le za peščico podjetnikov!

Novost bo za samostojne podjetnike predvidoma prinesla nekaj administrativnih poenostavitev, za družbe z omejeno odgovornostjo pa ne, saj za njih vodenje vseh evidenc ostaja zaradi letnih in mesečnih poročanj.

Tudi predstavniki računovodskih servisov so ocenili, da bo pavšalna obdavčitev primerna le za peščico njihovih strank, primernost pa bo potrebno obravnavati od primera do primera.

Vir: Dnevnik

————————————————————————————————————————-

Želite izvedeti več? Vprašajte na forumu! Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas!

Oznake:, , , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje