Peekster: nič več “od devetih do petih”

Ustvarjalci aplikacije Peekster so konec januarja izstopili iz priznanega pospeševalnika Wayra v Londonu. Zdaj jih čakajo pomembni meseci, v Sloveniji bodo poskušali vzpostaviti razvojni oddelek, v Londonu pa ohraniti obstoječo pisarno.
Peekster: nič več "od devetih do petih"

Ekipo Peekster čakajo pomembni meseci (Vir slike: Peekster)

“V Wayro smo se vključili konec aprila lani in podpisali pogodbo za šest mesecev. Pozneje smo jo podaljšali na devet mesecev,” tako da se jim je ravno prejšnji mesec iztekla pogodba. Trenutno so v fazi izseljevanja iz akademije, konec februarja se vanjo vseljuje že nova generacija startupov.

“Sama izkušnja z Wayro je bila dobra. Pospeševalnik nam je poleg začetnega financiranja nudil odlične prostore in pogoje za delo, tedenske workshope in predavanja, ki so nam pomagala na poti,” opisuje Tine Hamler, pravi pa, da je bilo veliko poudarka na networkingu. Ta je namreč ključ do spoznavanja pravih ljudi, ki lahko pomagajo pri produktu.

Izkušnja je bila sicer nepozabna, a imela tudi slabe trenutke, dodaja. Kot svež startup so potrebovali namreč kar nekaj tednov, da so se navadili. “Slovenijo smo z Londonom zamenjali praktično čez noč in naenkrat morali najti ustrezno stanovanje v Londonu, ustanoviti tam podjetje, urediti bančne račune, se privaditi na hiter londonski tempo, ob tem pa še opraviti vse tekoče obveznosti v Wayri in ne pozabiti na razvoj produkta,” zato je bilo prvih nekaj tednov napornih, potem pa so se vklopili v sistem.

Prostori v Wayri so jim bili na voljo 24 ur na dan, vse dni v tednu. Vsak startup si je tako lahko po svoje organiziral dan: “Določeni so bili le tedenski sestanki, na katerih si imel 1-2-1 z Wayro in poročal o napredku, težavah in ovirah. Manjkalo pa ni niti zabav in thirsty-thursdaysov z ostalimi ekipami in sodelavci.”

V iskanju primernega partnerja

Med bivanjem v Wayri, ki jim je postregla s številnimi možnosti za srečanje z ljudmi, s katerimi bi sicer težko navezali stike, so bili ves čas v stikih z investitorji. Aktivneje pa so začeli investicijo iskati v začetku tega leta: “Upamo, da nam bo čim prej uspelo najti primernega partnerja, ki nam bo poleg finančnega vložka lahko omogočil tudi še večji stik z založniki na globalni ravni.”

Želijo si Amerike!

Za Peekster so zanimive tiste države, ki imajo močne založnike, s tem pa široko publiko in naklade. V teh državah so namreč založniki bolj dovzetni za inovativne pristope, poudarja Tine Hamler. Prav zato so za zdaj precej bolj osredotočeni na britanski trg, “ki je založniško zelo razvit, močen in dovolj velik, da nam ne primanjkuje izzivov”, njihova želja pa je širitev na ameriškega. Trenutno sodelujejo s šestimi založniki, ki s svojimi nakladami dnevno dosežejo več kot 5 milijonov bralcev.

Čeprav aplikacija naslavlja trenutno le britanski trg, so izredno navdušeni, ko vidijo, da si Peekster nameščajo tudi uporabniki izven Velike Britanije. Sicer pa se zdaj ukvarjajo, kako bi aplikacijo, ki je na AppStoru dostopna komaj 60 dni, v tem času pa si jo je naložilo že več kot 10 tisoč uporabnikov, s pripravo nove različice aplikacije, ki bo še več vsebine ponudila ne-britanskim uporabnikom.

Sodelovanje z zunanjimi sodelavci

Kljub izjemnim naporom osnovni del ekipe ostaja nespremenjen. Tine Hamler, Tomaž Orter in Smiljan Kerenčič, nekdanji kolegi s Fakultete za računalništvo in informatiko Maribor, so se sicer vmes obrnili na pomoč k zunanjim sodelavcem, ki so jim pomagali pri markentinških, pravnih in finančnih delih. “Sedaj smo prišli v fazo, ko želimo razširiti ekipo. Največ potreb vidimo na področju marketinga in prodaje.” Njihov dan, pravi Hamler, poteka vsak dan drugače: “Skupno je le to, da nikdar ne poteka le od predvidenih devetih do petih (smeh).”

Wayra vabi novo generacijo podjetnikov >>

Freemium je “fer”

Ekipa se je na podlagi analiz in trendov odločila za freemium model aplikacije. Ta model je trenutno “najbolj učinkovit model monetizacije, saj uporabniku odstrani prvo oviro (nakup neznane aplikacije) in tako lažje pride v stik s produktom,” Hamler pa poudarja, da gre za sistem, ki je “fer do uporabnika in ponudnika”.

Kot prednost aplikacije Peekster Hamler izpostavlja dejstvo, da jim je uspelo najti nišni trg znotraj zelo zrelega založniškega trga. “Mi smo tak scenarij nekako po tihem pričakovali,” pove, ko opisuje, da se je vse drugače razpletlo, čeprav je sprva kazalo, da bodo tisku z nastopom mobilnih naprav šteti dnevi. “Sedaj smo priča več primerom, ko se digitalni mediji selijo nazaj na tisk, saj so ugotovili, da se s tiskom vseeno da zaslužiti več, kajti na internetu je le redko kdo pripravljen plačati za vsebine.”

V načrtih tudi razširitve

Za zdaj je Peekster na voljo le za iOS, načrtujejo pa tudi razširitev na Android in Windows: “Točnega datuma še ni, saj je ta širitev povezana s pridobitvijo svežega kapitala, ki bi nam omogočil hiter in kvaliteten razvoj.” Trenutno so v Sloveniji, kjer so po končanem bivanju v Wayri na nekaj dnevnem počitku, “že v naslednjih tednih pa nas čaka objava druge različice Peeksterja na AppStoru”.

Oznake: , , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

24.03.2018 od 9:00 do 30.03.2018 17:00
Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani

06.04.2018 od 14:00 do 18:00
Delavnica: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Delavnica: Prodajni lijak

13.04.2018 od 14:00 do 17:00
Delavnica: Prodajni lijak

Uspešno postavljen prodajni lijak je eno izmed najpomembnejših marketinških orodij tega časa. Žalosti nas ugotovitev, da ga marsikatero slovensko podjetje bežno pozna, kaj šele uporablja v praksi. To želimo spremeniti, zato bomo na predavanju govorili o tem, zakaj bi moral biti prodajni lijak fokus vsakega posla.
Preberite več >>

Vse za podjetje