Pet milijonov evrov priložnosti za startupe

Avtor — 25.03.2016
Slovenski podjetniški sklad, ki bo letos že deseto leto zapored ponudil finančna sredstva mladim inovativnim startup podjetjem, je letos pripravil nekaj manj kot pet milijonov evrov težko podporo. Podprli bodo startupe v vseh fazah razvoja.
Pet milijonov evrov priložnosti za startupe

Pet milijonov evrov priložnosti za startupe (Vir slike: HubSpot).

»Ker v svoji zagonski fazi potrebujejo različne oblike pomoči, od finančnih spodbud do različnih vrst svetovanj, jim bomo tudi letos zagotovili sredstva v obliki neposrednih finančnih spodbud prek Slovenskega podjetniškega sklada ter podpore v obliki mentoriranja,« pravi dr. Sabina Koleša, generalna direktorica Direktorata za podjetništvo, konkurenčnost in tehnologijo na MGRT.

Spodbud je vse več, da pa gredo v prave roke, dokazujejo »zelo dobri doseženi rezultati«, poudarja mag. Maja Tomanič Vidovič, direktorica Slovenskega podjetniškega sklada. »Po vzoru preteklih let tudi letos nadaljujemo s podporo mladih inovativnih startupov v vseh fazah razvoja – od zagona in razvoja minimalno sprejemljivega produkta (MVP) do preverjanja tržnega potenciala, vstopa in širitve na trg ter globalne rast,« je dodala.

Sredstva lahko startupi izkoristijo v naslednjih oblikah: P2, SK75 in SK200. Posamezen startup je lahko v prvih dveh fazah razvoja podprt kar s tremi produkti SPS-a, če logično prehaja med produkti P2, SK75 in SK200. Po tem sistemu lahko v obdobju štirih let pridobi kar 329 tisoč evrov ugodnih finančnih spodbud SPS. Pri vseh treh produktih bodo podjetja poleg finančnih sredstev deležna še intenzivnega svetovanja, administrativne podpore, intenzivnih izobraževalnih delavnic in aktivnega povezovanja z zasebnimi investitorji.

Ste startup in prihajate iz problemskih območij?

Tudi letos bo SPS zagotovil zagonske spodbude za tiste na problemskih območij. Gre za startupe, ki prihajajo iz problemskih območij, za ustanovitev podjetja pa iščejo začetni kapital. Podjetja bodo v okviru tega produkta lahko pridobila do 20 tisoč evrov subvencije, v mesecu aprilu pa bo za ta podjetja na voljo okoli 1,4 milijona evrov spodbud. To naj bi po ocenah zadostovalo za podporo okoli 80 podjetij.

Pol milijona evrov za startupe s področja predelave lesa

Novost letošnjega leta bodo zagonske spodbude, ki bodo okrepile področje predelave lesa v slovenskem prostoru. Zanje je predvidenih okoli pol milijona evrov, kar naj bi zadostovalo za podporo okoli 13 podjetjem iz omenjene panoge. Posamezno podjetje lahko pridobi subvencijo v višini do 40 tisoč evrov, in sicer v dveh izplačilih.

Startupi lahko s P2 razpisom pridobijo do 54 tisoč evrov (posamično), rok za prijavo v pred-selekcijski postopek je 5. april 2016. Postopek je vezan s tekmovanjem Startup:Slovenija 2016. Rok za prijavo v pred-selekcijski postopek za SK75 in SK200, ki nista vezana na tekmovanje, a je »dobrodošlo zaradi vsebinske podpore podjetjem«, pa je 12. april.

Oznake: