Petrol se ne da

V zadnjem času smo na slovenskem borznem trgu priča iztisom malih delničarjev iz podjetij. Ko namreč eden izmed delničarjev pridobi 90% lastniški delež, lahko ostalih 10% delničarjev 'iztisne' iz podjetja, to pomeni, da jih prisili v prodajo delnic. Cena je v tem primeru praviloma precej nižja od tržne.
Petrol se ne da

Dogajanje na borzi je pestro.

Lep primer se je spomladi zgodil malim delničarjem podjetja Termo, ki so za delnico dobili nekajkrat manjšo vrednost od tržne. Podobno se je zgodilo delničarjem Alpine ob nakupu Infonda. Še bolj zloglasen je bil lanskoletni primer poskusa iztisnitve delničarjev iz Aktive Invest. To je sicer sčasoma uspelo, vendar pa zaradi dobre organiziranosti malih delničarjev in posledičnega pritiska na omenjeno podjetje, po precej višji ceni na delnico. Aktualen je tudi primer iztisa malih delničarjev iz giganta SCT.

Podobno se dogaja v tem trenutku z delnicami Koroške banke, katero kupuje NLB, ki ima že 90% delnic. Mali delničar omenjene banke je tudi energetsko podjetje Petrol. S ponujeno ceno za delnico se pri Petrolu ne strinjajo, menijo da je prenizka. Napovedali so, da so ‘za varovanje svojih interesov pripravljeni uporabiti vsa razpoložljiva pravna sredstva.’

Nadaljevanje zgodbe bo gotovo zelo zanimivo. V tem primeru namreč ne gre za skupino nevednih in neorganiziranih malih delničarjev, pač pa za veliko podjetje, ki ima na voljo velika finančna sredstva, poleg tega pa tudi pravna. V primeru, da uspejo zvišati ponudbo, bo to lahko pilotni primer, zgled ostalim malim delničarjem, kako se je potrebno zoperstaviti prevzemnikom v primeru nepoštene ponudbe.

Vir: Ljubjanska Borza

Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje