Petrol se ne da

V zadnjem času smo na slovenskem borznem trgu priča iztisom malih delničarjev iz podjetij. Ko namreč eden izmed delničarjev pridobi 90% lastniški delež, lahko ostalih 10% delničarjev 'iztisne' iz podjetja, to pomeni, da jih prisili v prodajo delnic. Cena je v tem primeru praviloma precej nižja od tržne.
Petrol se ne da

Dogajanje na borzi je pestro.

Lep primer se je spomladi zgodil malim delničarjem podjetja Termo, ki so za delnico dobili nekajkrat manjšo vrednost od tržne. Podobno se je zgodilo delničarjem Alpine ob nakupu Infonda. Še bolj zloglasen je bil lanskoletni primer poskusa iztisnitve delničarjev iz Aktive Invest. To je sicer sčasoma uspelo, vendar pa zaradi dobre organiziranosti malih delničarjev in posledičnega pritiska na omenjeno podjetje, po precej višji ceni na delnico. Aktualen je tudi primer iztisa malih delničarjev iz giganta SCT.

Podobno se dogaja v tem trenutku z delnicami Koroške banke, katero kupuje NLB, ki ima že 90% delnic. Mali delničar omenjene banke je tudi energetsko podjetje Petrol. S ponujeno ceno za delnico se pri Petrolu ne strinjajo, menijo da je prenizka. Napovedali so, da so ‘za varovanje svojih interesov pripravljeni uporabiti vsa razpoložljiva pravna sredstva.’

Nadaljevanje zgodbe bo gotovo zelo zanimivo. V tem primeru namreč ne gre za skupino nevednih in neorganiziranih malih delničarjev, pač pa za veliko podjetje, ki ima na voljo velika finančna sredstva, poleg tega pa tudi pravna. V primeru, da uspejo zvišati ponudbo, bo to lahko pilotni primer, zgled ostalim malim delničarjem, kako se je potrebno zoperstaviti prevzemnikom v primeru nepoštene ponudbe.

Vir: Ljubjanska Borza

Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

MP delavnica: Trening javnega nastopanja

15.11.2017 od 17:00 do 19:30
MP delavnica: Trening javnega nastopanja

Se vam zatakne v grlu, ko morate stopiti pred občinstvo? Vabimo vas na 4-tedenski trening javnega nastopanja, kjer bomo obdelali prvine dobrega javnega nastopa, pogledali tremi v oči, se ji globoko nasmejali in skupaj izboljšali vaš javni nastop.
Preberite več >>

Vse za podjetje