Pipistrel osvojil najvišjo nagrado v zgodovini letalstva

NASA je razglasila zmagovalca tekmovanja za energetsko najbolj učinkovito letalo. S svojim Taurosom G4 je Pipistrel gladko pometel s konkurenco, za nagrado pa prejel kar 1,65 milijona dolarjev vredno nagrado Nasa Green Flight Challenge.
Pipistrel osvojil najvišjo nagrado v zgodovini letalstva

Pipistrel osvojil najvišjo nagrado v zgodovini letalstva.

Na tekmovanje je bilo sprva prijavljenih 13 ekip, a izredno zahtevne pogoje za uvrstitev na tekmovanje so dosegale le štiri ekipe. Po podrobnejšem pregledu letal in tehnične dokumentacije so udeležbo dovolili le trem ekipam, med njimi tudi slovenski ekipi Pipistrel.

Ekipa ajdovske letalske družbe je v preteklosti že zmagala na tekmovanjih Nase, in sicer v letih 2007 in 2008, sedaj pa je s prvim štirisedežnim letalom na električni pogon dokazala, da je letalska industrija že močno prehitela avtomobilsko.

Taurus G4, letalo, ki tehta slabih 1000 kilogramov, je moralo na tekmovanju preleteti 200 milj s hitrostjo najmanj 100 milj na uro, pri čemer poraba bencina ni smela biti večja od ene galone goriva na potnika. Taurus G4 je svojo nalogo opravil z odliko, saj je za svojo pot porabil skoraj polovico manj goriva, podobno kot drugouvrščeno letalo.

Drugo mesto je po pričakovanjih osvojila nemška ekipa E-geniusa, ki je sicer razvojni partner Pipistrela, na tekmovanju pa je nastopalo z prirejenim Pipistrelovim letalom. Pipistrel je na tekmovanju tako rekoč osvojil prvo in drugo mesto.

Ajdovska letalska družba je v svojem stilu izzvala NASO, Google in celotno letalsko industrijo. Odločili so se, da bodo donirali del svoje nagrade tistemu, ki bo prvi ustvaril električno letalo, ki bo prebilo zvočni zid.

Vir: Pipistrel.si

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

11.05.2018 od 14:00 do 17:30
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Vse za podjetje