Piratske kopije preplavile Evropsko unijo

V letu 2006 so na mejah EU skupno zasegli 23 milijonov piratskih CDjev in DVDjev, kar 93 odstotkov jih izvira s Kitajske.
Piratske kopije preplavile Evropsko unijo

Boj s kitajskimi pirati.

Organizacija IFPI (International Federation of Phonographic Industry) deluje v prid in predstavlja interese svetovne snemalne industrije. Na predstavljene številke so se ostro odzvali z besedami, da vsak, ki kupuje piratske proizvode podpira terorizem. Da bi ozavestili javnost so sestavili seznam desetih neprijetnih resnic o piratstvu, ki so:

1. PirateBay, vodilna stran za izmenjavo piratskih vsebin, z oglaševanjem na spletni strani zasluži na tisoče evrov.

2. Prav danes se je zaključila gonja proti popularni ruski strani AllOfMP3. Ta je piratske datoteke prodajala za 2 centa na megabajt, brez kakršnekoli odobritve avtorjev. Lanskega decembra je bila proti njej s strani večjih svetovnih založb in RIAA (Recording Industry Association of America) vložena tožba v vrednosti kar 1,65 bilijona dolarjev! Proti spletni strani se je obrnila tudi ruska vlada, ki je morala popustiti pritisku Američanov. A očitno se zgodba ne bo kar tako končala. Istočasno z razglasitvijo sodbe, je starševsko podjetje Media Services splavilo popolnoma isto storitev, le z drugim imenom, MP3Sparks.

3. Organizirani kriminal in tudi teroristi, naj bi s prodajo piratskih vsebin prali denar in pridobivali sredstva za svoje operacije.

4. Nelegalnim distributerjem datotek je vseeno ali je avtor svetovna založba ali samostojni založnik.

5. Ker piratstvu posledično sledijo nižji dohodki založb, imajo te vse manj želje vlagati v tvegane, neznane, t.i. underground glasbenike in skupine. Vedno več se odločajo za investicije v tekmovanja kot so Ameriški idol, s tem pa se v končni fazi prizadene ponudbo kvalitetne glasbe na trgu.

6. ISP (Internet Service Providers) so podjetja, ki vam omogočijo dostop do interneta. Velikokrat stranke vabijo s ponudbo glasbe, ki je tudi avtorsko kršena.

7. Piratstvo ne pripomore k večjemu BDP-ju države, izvozu ali k večanju državne blaginje.

8. Piratstvo ni domena revščine. Profesor Zhang iz univerze Nanjing pravi, da avtorsko kršene produkte kupujejo Kitajci srednjega in višjega razreda.

9. Avstralska protipiratska organizacija MIPI je v zadnji študiji navedla, da se ljudje v večini zavedajo problematike izmenjave piratskih datotek, vendar s prenašanjem datotek ne bodo prenehali, dokler jim tega ne bo preprečil zakon.

10. P2P (peer-to-peer) mreže ne odkrivajo nove glasbe. V večini se izmenjuje popularna glasba.

Pravzaprav so nekatere izmed »resnic« tako očitne, da je njihova omemba potrata časa, na primer točka 4. Točka 8 je povsem logična. Le kako naj si podhranjen kitajski kmet, ki živi iz dneva v dan privošči vso potrebno tehnično opremo.
Prav tako se mi zdi absurdna točka 3. Nesmiselno je tako posploševati. Ali je po njihovem mnenju sedaj terorist že vsak azilant, ki na Grških plažah ali Pariških ulicah želi turistom prodati najnovejšo zgoščenko Madonne?

 

Kljub vsemu je namen organizacije pravi, saj je piratstvo resen problem. Kakorkoli obrnemo, gre v osnovi za krajo. In v to prepričanje me je pred leti usmerila reklama, ki se je glasila nekako takole: »Nikoli ne bi pomislil, da bi ukradel avto. Nikoli ne bi ukradel torbice. A vseeno prenašaš piratske kopije glasbe na svoj računalnik. Piratstvo je kraja!« Verjetno se nas kar večina najde pod točko 9.

 

Vir:  Ars Technica

Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje