Podjetja lahko enostavno preidejo v oblak

Avtor — 07.10.2011
Nekatera podjetja se za oblak nekoliko težje odločijo zaradi občutka, da korakajo v popolnoma nov svet. Vendar praksa kaže, da je prehod zelo enostaven in neboleč. V praksi podjetja načrtujejo prehod v oblak v 4 korakih.
Podjetja lahko enostavno preidejo v oblak

Podjetja lahko enostavno preidejo v oblak.

Pred prehodom v oblak je potrebno opraviti:

  • analizo IT stanja, procesov in poslovnih potreb,
  • pregled ponudnikov storitev,
  • testiranje, kako se obnesejo rešitve ponudnikov v poslovni model podjetja,
  • izbiro primerne rešitve, prehod in integracijo oblaka v poslovne procese podjetja.

Vendar slabo načrtovan prehod je kljub navidez kratkim korakom lahko dolg, saj se podjetja predvsem v fazi testiranja težko odločajo o pravih rešitvah.

Storitev Flip IT olajša proces odločanja in prehod, saj ponudnik uporabnikovo namizje preseli v popolnoma identično virtualno okolje, kot ga je le-ta je vajen. To pomeni, da uporabnik nato dostopa do istih aplikacij, datotek in omrežnih pogonov. Pri tem pa seveda izkorišča vse prednosti, ki jih prinaša računalništvo v oblaku (enostavnost, varnost, mobilnost, podpora…).

Prehod je za podjetje neboleče in se opravi v izjemno kratkem času, delovni procesi uporabnikov pa pri tem niso moteni. Končni preklop (izključitev računalnika, vklop namiznega terminala) pri posameznem uporabniku se tako opravi v nekaj minutah.

V osnovi celoten prehod poteka na način:

  1. Pregled IT stranja v podjetju (pregled vaših težav, potreb, lokacij, programov, strojne opreme, telefonije, interneta itd..). Pregled je popolnoma brezplačen in neobvezujoč. Predviden čas: 1 ura.
  2. Priprava ponudbe s predlogom optimalne rešitve po meri podjetja. Predviden čas: 1 delovni dan.
  3. Naročilo storitve, priprava in podpis pogodbe. Predviden čas: 2 delovna dneva.
  4. Priprava virtualne infrastrukture na naši lokaciji (strežniško okolje, virtualizirani računalniki, maili, programi, telefonija, tiskalniki, certifikati itd.) in naročilo internetnega dostopa pri optimalnem ponudniku. Uporabnik pri tem dela nemoteno, saj se ne posega v produkcijo okolje. Predviden čas: 1 delovni dan.
  5. Namestitev strojne opreme (računalniki, tiskalniki) in telefonije ter zajem podatkov na lokaciji. Namestitev vseh podatkov v že pripravljeno virtualno okolje na naši lokaciji. Predvideni čas: 1-2 delovna dneva.

V praksi to pomeni, da je lahko podjetje v oblaku že v 4. do 5. dneh od prvega kontakta. Prehod je za uporabnike popolnoma neboleč, za delovanje podjetja in njegov poslovni model pa prehod na Flip IT lahko deluje kot nekakšen aspirin, saj so z njim odpravljeni vsi računalniški glavoboli.

Vir: FlipIT


Oznake: , ,